ABB rapportvinnare på börsen

Stockholmsbörsen öppnade onsdagens handel lägre efter en rapportintensiv morgon. ABB var vinnare i delårsfloden medan Swedbank, SEB och SSAB var förlorare. Nent rusade 14 procent på ett satelitavtal med Telenor.

OMXS30 öppnade något slagigt nedåt och efter en knapp timmes handel var index minus 0,5 procent till nivån 1.720, med aktier för 3,3 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Ingen näring fanns att hämta från amerikanska börser, som handlades ned på tisdagen, vilket också drog med Asien.

ABB låg i toppen av storbolagsindexet och var 2,7 procent upp. Kraft- och automationsbolaget redovisade ett starkare rörelseresultat och marginalförbättringar.

ABB minskar vinstenKraft- och automationsbolaget rapporterar en minskad vinst, orderingång och intäkter för kvartalet.  

Analytikernas jämförelsetal var samtidigt svårtolkade, givet en omvärdering av ett projekt inom Industrial Automation i Sydafrika. Den operativa ebita-marginalen kom in på 11,7 procent inklusive posten. Analytikerna hade i snitt väntat sig 11,4 procent och i estimaten ingick sannolikt inga kostnader för det specifika projektet.

Blickarna riktades också mot bankaktier efter att Swedbank, SEB och Handelsbanken alla släppt rapporter.

Handelsbanken var en av morgonens vinnare så långt, med en kursökning på 0,4 procent. SEB backade 1,4 procent medan Swedbank fanns i botten av OMXS30, 5,3 procent ned.

Swedbanks rörelseresultat för det tredje kvartalet kom in lägre än väntat och bankens nya vd Jens Henriksson talade om att anti-penningtvättsåtgärder som drivit upp kostnaderna i kvartalet. Eventuella bötesbelopp går dock ännu inte att uppskatta och det går inte att säga hur lång tid USA-utredningarna kommer att ta, sade han till reportrar.

Svag rapport från SwedbankSwedbanks rörelseresultat blev 5.841 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2019.

Analytiker om Swedbanks rapportOväntat höga kostnader var huvudskälet till att Swedbanks delårssiffror för det tredje kvartalet var svagare än vad bedömare hade räknat med. Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av. 

Handelsbankens resultat kom in lägre än väntat, sänkt av omstruktureringskostnader. Med dessa borträknade var rörelsen starkare än väntat, bland annat tack vare lägre kreditförluster. Räntenettot låg i linje med förväntningarna.

Handelsbanken sjösätter stort sparprogram – börsen gör tummen uppHandelsbanken ska genomföra ett stort sparprogram med målet att sänka kostnaderna med cirka 1,5 miljarder kronor.
 

SEB:s rapport var ungefär i linje med förhandstipsen.

SEB:s räntenetto över förväntanSEB:s rörelseresultat hamnade knappt över analytikernas förväntningar och räntenettot kom också in över prognoserna.  

Telia, som de facto handlades upp avräknat utdelningen på 1:18 kronor per aktie, skuggade Swedbank i botten av listan.

Ståltillverkaren SSAB rapporterade ett justerat rörelseresultat om 300 miljoner kronor, klart under väntade 444 miljoner. Fyra av fem affärsområden var sämre än väntat, med Europa som svagaste kort i spåren av högre järnmalmskostnader och lägre försäljningspriser. Aktien var ned 0,6 procent.

Vinstmiss för SSABStåltillverkaren SSAB:s rörelseresultat uppgick till 150 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Ur morgonens nyhetsflöde har streamingbolaget Nent ingått ett avtal med norska Telenor om att slå samman Viasat Consumer. Aktien rusade 15,2 procent.

Storaffär mellan Nent och Telenor – Nent rusarStreamingbolaget Nent har ingått ett avtal med norska Telenor om att slå samman Viasat Consumer, som är namnet på Nent satellit- och bredbandsbaserade tv-del, och Canal Digital som också är satellitbaserad. Aktien lyfter på beskedet 

Gymkedjan Sats börsnoterades till kursen 23:50 på Oslobörsen, vilket är i botten av det indikativa intervallet 23:50-28 kronor, framgår av ett börsmeddelande. Aktien handlades ned 2-3 procent i öppningen.

Sats noteringskurs i botten av intervalletGymkedjan Sats kommer börsnotera till kursen 23:50 kronor på Oslobörsen, vilket är i botten av det indikativa intervallet 23:50-28 kronor, framgår av ett börsmeddelande. 

Micro Systemations rapport imponerade på marknaden och aktien handlades upp 10 procent. Andra som imponerade var Inwido, vars aktie varit hårt blankad, som handlades upp 4,5 procent efter en starkare rapport än väntat. Även Intrum, en av Nordens mest blankade aktier, rapporterade starkt och steg 7,2 procent.

Utbildningsföretaget Academedia steg 2,8 procent sedan bolaget redovisat högre intäkter än väntat och signalerat en bra ekonomisk start på verksamhetsåret.

Senare under handelsdagen väntas rapporter från bland annat:

Lifco (11.30)

Veoneer (12.00)

Beijer Electronics (13.00)

Nobia (13.00)

Nolato (14.00)

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här