Afry slog förväntningarna

Teknikkonsulten Afry redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet. Vinsten ökade mer än vad analytikerna räknat med.
Afry
AFRY:s huvudkontor i Solna. Bolaget har en historia som går tillbaka till 1895 då Ångpanneföreningen startade i Malmö. Dagens namn är en kombination av ÅF och Pöyry, AF+RY. Foto: Afry

Omsättningen steg 7,7 % till 5 177 miljoner kronor (4 808). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 5 107. Organisk tillväxt var 8,7 % (-9,2), och 7,0 % (-9,8) justerat för kalendereffekter.

Ebita-resultatet uppgick till 416 miljoner kronor (360), med en ebita-marginal på 8,0 % (7,5).

Resultatet i perioden har påverkats negativt av förändrad metod för periodisering över året av lönekostnader. Under kvartalet har lönekostnader på cirka 60 miljoner kronor belastat resultatet som en effekt av den nya hanteringen.

Rörelseresultatet blev 398 miljoner kronor (331). Rörelsemarginalen var 7,7 % (6,9).

”Den positiva resultatutvecklingen kommer främst från Process Industries, Energy och Management Consulting som fortsätter att leverera starka resultat med höga marginaler”, säger vd Jonas Gustavsson.

Resultatet före skatt var 370 miljoner kronor (264).

Resultatet efter skatt blev 295 miljoner kronor (211), analytikerkonsensus 268.

Resultat per aktie hamnade på 2,60 kronor (1,88).

Under utsikterna står det att bolaget upplever en ökad efterfrågan i samtliga segment. Det gäller framförallt inom industrin som drivs av omställningen till ett mer hållbart samhälle, uppger Gustavsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.