Åklagare lägger ner mutbrottsundersökning mot Ericsson

Åklagaren lägger ner förundersökningen mot flera tidigare anställda inom telekomleverantören Ericsson. Förundersökningen har avsett dels givande av muta, dels trolöshet mot huvudman.
Ericssons huvudkontor i Kista.
Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT

 I korthet beror beslutet på att det saknas bevis för att brott har begåtts. Det framgår av ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten

”Rent konkret handlar det om att det inte går att klarlägga att det har skett otillbörliga betalningar till personer som tillhör den mutbara kretsen. Det går heller inte att hävda att de betalningar på flera hundra miljoner kronor som bolaget gjort under oklara redovisningsmässiga förhållanden, under en längre tidsperiod fram till våren 2016, har skett av enskilda Ericsson-anställda på ett trolöst sätt gentemot bolaget som sådant. Det finns därför inte förutsättningar vare sig för åtal för mutbrott eller för trolöshet mot huvudman”, säger förundersökningsledaren Leif Görts.

Riksenheten mot korruption avslutar med detta beslut den sista av de sammanlagt fyra olika brottsutredningar som bedrivits i nära samarbete med NOA, Nationella Operativa Avdelningens anti-korruptionsgrupp de senaste fyra åren kring Ericsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco