Aktier rusar på köprekar

Stockholmsbörsen inledde veckan i positivt territorium, om än med en något svagare uppgång än de ledande europabörserna.

Stöd kom framför allt från stark kinesisk statistik under helgen liksom en stark banksektor efter att Baselkommittén fastställt nya kapitalkrav.

Klockan 10.50 noterades OMXS30 0,8 procent högre till 1.077,5. Omsättningen uppgick till 3,1 miljarder kronor.

Kinas månatliga statistiksjok på lördagen visade sammantaget på en god fart i den kinesiska ekonomin. Bland annat steg industriproduktionen med 13,9 procent i augusti från motsvarande månad året före, vilket var mer än de 13,0 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med och även den högsta nivån på tre månader.

Statistiken visade även att KPI-inflationen som väntat var 3,5 procent i augusti, den högsta inflationstakten på närmare två år. Detaljhandeln steg med 18,4 procent i årstakt, vilket var något mer än väntat.

Börsveckans köprekommendationer i måndagens utgåva gav effekt.Connectasteg 2,5 procent till 72 kronor,SigmaB lyfte 8,9 procent till 5:40 kronor,Systemairökade 2,9 procent till 80:25 kronor ochVitecB steg 3,2 procent till 48 kronor.

Läs mer om Börsveckans aktierekommendationer här!

Bland börsens råvarurelaterade bolag lyfteLindab4,0 procent till 87:65 kronor.

GruvbolagenBolidenochLundin Miningsteg 1,9 procent vardera, till 97:10 respektive 31:49 kronor, och oljebolagen Lundin Petroleum ochAlliance Oil ökade 1,5 och 1,3 procent till 46:69 och 93:20 kronor.

Bank- och finansaktier i Europa steg 1,7 procent inom Bloomberg European 500-index efter söndagens besked från Baselkommittén. Franska, brittiska och spanska banker lyfte mest. I Stockholm stegHandelsbankenA med 1,5 procent till 210:90 kronor tätt följt avNordeaochSwedbankA, upp 1,3 procent vardera.SEBA steg 1,0 procent.

De nya kraven på kapital, som sammantaget ska fasas in fram till 2019, inkluderar ett kärnkapital på 4,5 procent samt en kapitalkonserveringsbuffert på 2,5 procent för att motstå framtida stress. Primärkapitalrelationen sattes i sin tur till 6 procent. På toppen kan en kontracyklisk buffert på 0-2,5 procent tillkomma för att skydda lokala banksystem för den risk som uppstår i perioder med överdriven kreditgivning.

I en analys inför beskedet konstaterade Morgan Stanley att samtliga sex nordiska storbanker kommer att vara överkapitaliserade 2012 och tillhöra de banker globalt som först har möjlighet att höja sina utdelningar.

Micronic Mydatautgjorde måndagsmorgonens vinnare med en kursrusning på drygt 19 procent, till 12:90 kronor, efter att ha aviserat en order på två laserritare från en kund i Asien, bolagets näst största order någonsin.

FingerprintsB-aktie lyfte 6,6 procent till 9:70 kronor efter att konsortiet Solrosen meddelat att det köpt samtliga A-aktier i bolaget, motsvarande 23,8 procent av kapitalet och 3,0 procent av rösterna i bolaget, från Transferator.

ElectroluxB steg 1,8 procent till 161 kronor efter att DNB Nor höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll och höjt riktkursen till 200 kronor (164).

Muntersordförande Anders Ilstam sade på måndagen att flera aktörer, både industrialister och riskkapitalister, tittar närmre på bolagets redovisning med anledning av att styrelsen sonderar terrängen efter konkurrerande budgivare.

I en analys från den 9 september menar Handelsbanken att Munters ordersiffor för sommarmånaderna höjer sannolikheten för ett högre bud på bolaget än Alfa Lavals 68 kronor per aktie. Enligt analysen skulle budet kunna komma att höjas till 75-80 kronor samtidigt som risken för ett helt tillbakadraget bud anses vara låg. Munters handlades oförändrat till 73 kronor medan Alfa Laval steg 0,2 procent till 117:20 kronor.

Barclays har höjt sin rekommendation påEricssontill jämvikt, från undervikt, och samtidigt höjtNokiatill övervikt från jämvikt. Ericsson B steg 1,2 procent till 79:75 kronor och Nokia steg 1,7 procent till 73:25 kronor.

På måndagen meddelade Nokia att Anssi Vanjoki, chef för Mobile Solutions där de Nokias avancerade mobiltelefonerna ingår, kommer att lämna bolaget.

I spåren avABB:s kapitalmarknadsdag har JP Morgan höjt sin riktkurs för aktien till 26:50 schweizerfranc, motsvarande cirka 187 kronor, från tidigare 24:50. Rekommendationen övervikt kvarstår. Société Générale har i sin tur sänkt sinrekommendation för ABB till sälj från tidigare behåll.

ABB-aktien backade 0,2 procent till 147:30 kronor.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets