Aktierna som kan lyfta idag

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med viss återhämtning från måndagens coronavirusdrivna ras som var det största sedan "Brexitraset" i juni 2016.

För olje- och basmetallpriser syns en viss prisåterhämtning, medan guldpriset sjunker tillbaka drygt en procent efter den senaste tidens uppgång.

Enligt IG Markets förhandel väntas det svenska storbolagsindexet OMXS30 öppna upp 0,3 procent, efter måndagens fall på 4,3 procent till nivån 1.798 som kom under hög omsättning. De ledande europeiska börsterminerna är upp runt 0,6 procent på morgonen.

“En snabb och hastig rekyl har lett till att de ledande börserna blivit kortsiktigt översålda inom ramen för positiv trend, vilket brukar leda till en motreaktion uppåt. Sentimentet bland investerare kan också få stöd av beskedet att WHO ännu inte vill klassa virusutbrottet som en pandemi. I den positiva vågskålen ligger även att nya smittade i Sydkorea har det senaste dygnet var lägre än dagen före. Det finns även ökat hopp om potentiella botemedel mot smittan”, skriver IG Markets i ett morgonbrev.

USA-börserna sjönk på måndagskvällen efter den svenska börsens stängning med runt en halv procent, men USA-terminerna pekar upp runt 1 procent på tisdagsmorgonen. Asienbörserna har haft en blandad tisdagsutveckling. Att Tokyobörsen föll 3,3 procent ska ses mot bakgrund av att Japan höll helgstängt under den mörka globala börsmåndagen.

Det amerikanska kreditkortsbolaget Mastercard sänkte under natten sin intäktsprognos på grund av konsekvenser av coronavirusets framfart.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca säljer rättigheter till läkemedlet Movantik, eller naloxegol, mot förstoppning orsakad av opioider till Redhill Biopharma. Köpeskillingen är initialt 53 miljoner dollar.

Vertiseit, som säljer digitala lösning för butiker, redovisar ökad omsättning och förbättrat rörelseresultat.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Energy har ingått två så kallade utfarmningsavtal som innebär att bolaget överlåter totalt 62,5 procent av prospekteringsrätterna för Block 2B utanför Sydafrika. Africa Energy behåller en andel om 27,5 procent i Block 2B.

Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för Lundin Gold till behåll. Aktien har gått upp med cirka 62 procent sedan årsskiftet. Under måndagen steg kursen drygt 7 procent.

Samma analyshus har höjt sin rekommendation för industrigruppen Volati till köp med riktkurs 70 kronor. Volati stängde på 43:20 kronor i måndags.

Berenberg Bank har höjt sin riktkurs för Embracer från 100 till 125 kronor med upprepad köprekommendation i spåren av förra veckans storförvärv.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här