Aktierna som lyfter på sur börs

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en försiktig uppgång men vände efter tjugo minuters handel nedåt.

Flera industri- och verkstadsaktier bytte samtidigt plats med defensiva aktier i toppen bland storbolagen, men Telia i främsta ledet.

Vid klockan 9.55 var OMXS30 oförändrat vid nivån 1.764. Aktier för 3,5 miljarder hade då omsatts. På de europeiska börserna var CAC40 upp 0,1 procent medan DAX i Frankfurt var upp 0,3 procent.

Marknaderna riktar på tisdagen blickarna mot ett anförande som Donald Trump ska hålla vid Economic Club of New York, klockan 18 svensk tid. Frågan är i huvudsak i vilken mån han kommer att beröra de pågående handelsförhandlingarna med Kina. På handelstemat rapporterade New York Times att Donald Trump denna vecka väntas meddela att han skjuter på beslutet att eventuellt införa biltullar mot EU i sex månader.

På OMXS30 tog konjunkturoro över humöret efter en initial uppgång för verkstad och industriaktier. Telia var upp 0,7 procent, framför SCA och Essity som steg omkring 0,5 procent vardera.

Uppskruvad retorik i Telia-affärenKällor gör gällande att EU lämnar besked om Telias köp av Bonnier Broadcasting under dagen. Tidigare TV4-vd:n säger att näringsminister Ibrahim Baylan (S) bör granskas av konstitutionsutskottet efter misstankar om att regeringen bedrivit ”aktiv lobbning” i Bryssel – uppgifter som näringsministern förnekar.  

Volvo steg 0,4 procent och trotsade därmed en profetia från Morgan Stanley, som tror att Volvos aktiekurs kan komma att följa bolagets vinst per aktie nedåt under 2020 i takt med att produktionsneddragningar riskerar att tynga marginalen. Riktkursen skruvades ner till 130 kronor (135) med bibehållen rekommendation undervikt.

Morgan Stanley: Volvos resultat nog toppen innan det vänder nedåtMorgan Stanley tror att Volvos aktiekurs kan komma att följa bolagets vinst per aktie nedåt under 2020 i takt med att produktionsneddragningar riskerar att tynga marginalen. 

I motsatt riktning placerade sig Kinnevik med en nedgång på 1,2 procent på tisdagen, som är sista dag att handla aktier med rätt till Millicon-aktier. Tele2, Ericsson och Boliden var ner mellan 0,7-0,8 procent.

Utanför storbolagslistan har flygbolaget SAS fått en höjd riktkurs av Nordea Markets till 22 kronor från 17 kronor med upprepad köprekommendationen. Aktien var upp 4,4 procent.

Spelutvecklaren Starbreeze som på måndagen meddelade att bolaget har lämnat in en rekonstruktionsplan samt en begäran om ackordsförhandling till Stockholms Tingsrätt, steg 9,2 procent.

I samma sektor steg även Paradox 7,4 procent, trots en rapport för det fjärde kvartalet som underlevererade mot analytikernas förväntningar på både omsättning och resultat före skatt.

Carngie tror på lättnadsrekyl för gamingbolagetGamingbolaget Paradox tredje kvartal kom in under marknadens förväntningar sett till såväl omsättning som rörelsevinst. Men rapporten var samtidigt mycket bättre än befarat och givet aktiens svaga utveckling sedan i somras kan den komma att stiga 5-10 procent under tisdagen. Det skriver Carnegie i en not efter morgonens rapportsläpp. 

Ljudboksföretaget Storytels förlust före skatt ökade till -76,3 miljoner kronor i det tredje kvartalet jämfört med -63,3 miljoner kronor i motsvarande kvartal föregående år, och aktien sjönk 1,6 procent. Prognoserna för helåret upprepades med en precisering av ökningen av streamingintäkter med 39 procent för helåret. Tidigare prognos var övre delen av målsättningen 36-41 procent.

Storytel faller efter rapportenLjudboksföretaget Storytel faller på Stockholmsbörsen efter morgonens delårsrapport.  

Oscar Properties steg något efter en kvartalsrapport där rörelseresultat för det tredje kvartalet ökade till 58,1 miljoner kronor (103). Åtta stycken bostäder såldes och en bostad bokades. Inga nya bostäder byggstartades under kvartalet.

Oscar Properties visar vinst, men omsättningen rasarBostadsutvecklaren vänder till vinst för kvartalet, vilket förklaras av vinster vid försäljningen av 50 procent av projektfastigheten Helix. 

Den försäljning som aktieägare i Bygghemma, och då framförallt FSN Capital, aviserade efter börsstängning på måndagen är nu genomförd. Det var sedan tidigare klart att EQT skulle köpa nästan 18,3 miljoner aktier, eller 17 procent av bolaget, till kurs 47:50 kronor. Aktien steg 3 procent till 49 kronor.

Ratos som på onsdagen håller kapitalmarknadsdag fortsatte på den inslagna vägen och steg 0,4 procent. Sedan rapporten för det tredje kvartalet har aktien avancerat 23 procent. I tisdagens upplaga av Dagens industri varnade dock tidningens analytiker Richard Bråse för att uppgången möjligen vilar på lös grund med hög skuldsättning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets