Aktierna som pressar ned börsen

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel under nollstrecket men handlades sedan oregelbundet efter att Riksbanken mot alla förväntningar sänkt styrräntan till 0,35 procent.

Situationen kring Grekland fortsätter att hålla världens marknader på halster som nu inväntar den stundade folkomröstning gällande reformpaket som hålls på söndag.

SIX Generalindex var vid klockan 10.06 ned med 0,2 procent till 495 och OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.568. Omsättningen var 3,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Riksbanken beslutade vid dagens penningpolitiska besked att sänka styrräntan till -0,35 procent från den tidigare nivån på -0,25. Samtidigt meddelade Riksbanken att statsobligationsköpen kommer att utökas med 45 miljarder kronor fram till årets slut. Den expansiva penningpolitiken uppges understryka att Riksbanken värnar inflationsmålets roll som nominellt ankare för pris- och lönebildningen.

Det överraskande beskedet var mot förväntningarna och enligt SIX News enkät räknade 10 av 11 ekonomer och analytiker med att räntan skulle lämnas oförändrad vid -0,25 procent.

Vidare uppger Riksbanken att de har en fortsatt hög beredskap att vid behov göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. “Reporäntan kan sänkas ytterligare och köpen av statsobligationer kan utökas”, skriver Riksbanken.

Förutom Riksbankens räntesänkning håller marknaden fortsatt fokus på utvecklingen i Grekland. Eurogruppen enades vid en telefonkonferens under gårdagskvällen att inga förhandlingssamtal kommer att hållas förrän efter landets folkomröstning på söndag. Grekerna ska rösta om landet ska acceptera långivarnas bud om ett finansiellt räddningspaket i utbyte mot reformer. Tsipras uppmanar grekerna att rösta nej till erbjudandet för att ge landet en bättre förhandlingsposition.

Electrolux som var den överlägset mest omsatta aktien i den inledande handeln rasar med 10 procent efter det amerikanska justitiedepartementet meddelat att man avser att försöka stoppa genomförandet av Electrolux planerade förvärv av General Electrics vitvaruverksamhet GE Appliances.

Mot bakgrund av nyheten höll Electrolux en telefonkonferens där bolagets vd, Keith McLoughlin uppger att alla de talat med tror att processen med amerikanska justitiedepartementets invändningar mot förvärvet kan hålla på allt mellan 2-6 månader.

Biometribolaget Fingerprint Cards ses också bland de mest omsatta aktierna under morgonen med en uppgång på 7,3 procent. Företaget har erhållit en order på touchscreensensorer från Asien. Sensorerna ska användas av smartphoneleverantörer i Asien och ordervärdet uppgår till 268 miljoner kronor.

Volvo, Nordea och Ericsson tynger index och noterar nedgångar på 0,5, 1 respektive 0,2 procent.

Byggbolaget Skanska har mottagit tre orders från olika aktörer till ett totalt värde om drygt 4,1 miljarder kronor. Bland uppdragen återfinns bland annat byggandet av en betongtunnel i anslutning till Förbifart Stockholm. Aktien stiger 0,1 procent.

Addnode meddelade under morgonen att de förvärvar den tyska mjukvaruleverantören Transcat för ett maximalt värde om 16,48 miljoner euro. År 2014 omsatte Transcat 450 miljoner kronor med en ebitda om 23 miljoner. Aktien klättrar 2,9 procent på nyheten.

Betsson stiger 3,4 procent efter att Dagens Industri rekommenderat köp för aktien till sina läsare trots en uppgång på 8 procent denna vecka. “Justerat för köpeskillingen borde förvärvet av Europe-Bet något hårdraget lyfta Betssons aktie med åtminstone 13 kronor jämfört med fredagens stängningskurs. Det har den ännu inte gjort och det talar för att aktien kommer att stiga mer”, skriver Di:s reporter Anders Hägerstrand.

Vidare på analysfronten har Handelsbanken sänkt sin rekommendation för Tele2 till minska från tidigare öka vilket framgår av en uppdatering från banken. Aktien handlas ned 1,1 procent.

Vid klockan 14.30 i eftermiddag presenteras statistik över sysselsättningen i USA för juni månad. Investerare bevakar utfallet noga då det kan tänkas påverka när den amerikanska centralbanken, Federal Reserve väljer att höja styrräntan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF