Aktierna som rasar på börsen

Stockholmsbörsen tuffar på uppåt under fredagen drivet av verkstad- och råvarubolagen. En handfull aktier rasar dock rejält på börsen.
Aktierna som rasar på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Handelsdagen är också den sista i augusti månad, vilket markerar slutet på rapportsäsongen för det andra kvartalet.

Strax före klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1573. Aktier för 1,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Frankfurtbörsen visade en likartad utveckling medan börserna i London och Paris steg i klart mindre omfattning.

Bäst bland storbolagen går Volvo, SKF och Boliden med uppgångar på över 2 procent. Bland verkstadsbolagen steg Autoliv 1,8 procent och ABB var upp 1,4 procent. Sämre utvecklades Astra Zeneca och Tele2 som handlades runt oförändrade nivåer.

Lundin Petroleum pumpades upp över 3 procent. Oljehandlare har fått lastscheman för råolja från det norska Johan Svedrup-fältet från och med början av oktober. Det indikerar att produktionen troligen kommer att starta tidigare än Equinors guidning som tidigare var november 2019.

Clas Ohlson klättrade 5 procent. Nordea har höjt sin rekommendation till behåll från tidigare sälj inför rapporten för prylkedjans första kvartal i det brutna räkenskapsåret 2019/2020.

Engelska Skolan närapå tredubblade resultatet för sitt fjärde kvartal i det brutna räkenskapsåret 2018/2019. Styrelsen föreslår dessutom en utdelning om 1:16 kronor per aktie. Aktien belönades med en uppgång på 11 procent.

C-Rad en underleverantör till strålterapimarknaden vände till förlust i det andra kvartalet. Orderingången ökade dock till 64,1 miljoner kronor från 56,4 miljoner kronor i samma kvartal för ett år sedan. Aktien föll med 11 procent.

I vanlig ordning bjuder den sista rapportdagen för det andra kvartalet på mestadels mindre bolag. Bland de mindre rapporterande bolagen steg Zinzino med 5,6 procent efter att ha justerat upp prognosen för intäkterna under det andra halvåret. Intäkterna för 2019 väntas bli minst 700 miljoner kronor gentemot tidigare prognosintervall på 630-680 miljoner kronor.

Savosolar gick åt motsatt håll efter sin rapport med en nedgång på 15 procent. ”Intäktstillväxten nådde inte våra förväntningar då att slutförandet av flera pågående förhandlingar sköts upp från början av året”, kommenterade vd Jari Varjotie utfallet.

Nordea höjer sin riktkurs för sportbokleverantören Kambi till 220 kronor från tidigare 200 kronor med en upprepad köprekommendation. Aktien avancerade knappt 3 procent.

Både Braincool och Ortoma planerar att genomföra företrädesemissioner om 40 respektive 70 miljoner kronor. Braincools emission är säkerställd till 100 procent och har en teckningskurs per aktie på 5 kronor med teckningsvillkoret 1:5. Ortomas emission har teckningsåtaganden på drygt 35 procent och en teckningskurs på 31 kronor per aktie med teckningsvillkoren 1:7. Braincool rasade med 19 procent medan Ortoma sänktes med 26 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.