Aktierna som stiger mest i rekylen

Stockholmsbörsen handlades i fortsatt slagig handel med stigande index på onsdagseftermiddagen.

Defensiva bolag syntes högt upp bland storbolagen och coronaviruset fortsatte skörda rubriker. Även bankerna drog upp efter höjda betyg och riktkurser. Bland småbolagen handlades Sectra upp rejält efter en stark kvartalsrapport.

Strax innan klockan 15 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp med 1,1 procent till 1.713. I Frankfurt var DAX upp 1,1 procent och i London steg FTSE 100 med 1,6 procent.

En viss del av indexuppgången gavs tillbaka efter att tidningen Ansa rapporterat att Italiens regering beslutat att alla skolor och universitet i hela landet ska stängas till och med mitten av mars på grund av coronaviruset.

OMXS30-uppgången bars upp av en hoper läkemedels-, telekom- och konsumentvarubolag. Astra Zeneca fanns i storbolagsindexets topp, knappt 4 procent upp. Tele2 var upp med över 3 procent och Essity steg 2,6 procent, i likhet med Swedbank.

Även Telia steg med 2,6 procent. Möjligt extra stöd för uppgången gavs från en DNB Markets-analys, som spådde utrymme för att Telias tillträdande vd Allison Kirkby dubblar bolagets besparingsmål. Banken höjde rekommendationen för Telia till behåll från sälj.

Bankerna gynnades samtidigt av att DNB Markets höjt sina rekommendationer och riktkurser i en sektoranalys. Swedbank höjdes till köp från behåll med höjd riktkurs till 180 kronor (150). Handelsbanken uppgraderades till behåll med ny riktkurs 100 (94). SEB har sedan tidigare en köprekommendation, men riktkursen höjdes något till 118 (112). Bäst av de tre gick alltså Swedbank. SHB klev också fram något över 2 procent medan SEB var upp runt 1 procent.

I botten fanns Hexagon, Volvo och Assa, dock med måttliga nedgångar kring 0,5 procent.

För Volvos räkning talade preliminära sektordata från branschorganisationen ACT att order på tunga lastbilar i Nordamerika minskade med 18 procent från januari och med 16 procent från februari 2019.

Assa Abloys sektorkollega Dormakaba varnade i sin tur i rapporten för det brutna räkenskapsåret 2019/2020 för att ebitda-marginalen och omsättning kommer att bli lägre jämfört med föregående år, och inte högre som i tidigare bedömning. Detta bland annat på grund av coronaviruset, makroekonomisk försvagning och fortsatta handelskonflikter.

Mobilspelbolaget G5 har noterat ett ökat spelande i Kina under februari. Från januari har bolagets försäljning i Kina ökat med 18 procent. Och justerat för kalendereffekten, eftersom februari är en kortare månad, har den dagliga försäljningen ökat med 26 procent i februari jämfört med januari. Aktien steg med 5 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra rusade 17 procent efter kvartalsrapporten för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 som bjöd på ett rejält förbättrat nettoresultat och ökad omsättning 2019/2020.

Guldgruvbolaget Semafos produktion ökade med 39 procent under 2019, jämfört med 2018, till 340.900 uns. Justerat rörelseresultat blev 133 miljoner dollar (8,5). Aktien var upp runt 15 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.