Ålandsbanken ger utdelning för 2019

Finska finansinspektionen är inte nöjda med Ålandsbankens beslut och kallar det för ”olyckligt”.
Det är olyckligt att en finsk bank glider från den gemensamma europeiska fronten kring detta, menar finska finansinspektionen.

Ålandsbankens styrelse har beslutat om att man ska ge en utdelning på en euro per aktie för räkenskapsåret 2019. Utbetalningen äger rum den 12 januari, enligt ett pressmeddelande.

Utdelningen är uppdelad på 0,80 euro som vanlig utdelning och 0,20 euro som jubileumsutdelning (Ålandsbanken fyller 100 år).

Utdelningen ges mot bakgrund av att banken väntas leverera ett rörelseresultat för 2020 som blir bättre eller väsentligt bättre än det under rekordåret 2019. Samtidigt är utdelningen i strid med europeiska centralbankens rekommendation om att banker bör endast dela ut 15 procent av vinsterna för 2019 och 2020. Ålandsbankens utdelning motsvarar 59% av vinsten från 2019.

Finska finansinspektionen är inte nöjda med Ålandsbankens beslut och kallar det för ”olyckligt”.

”Vi förväntar oss att banker följer rekommendationen, även om vi inte kan göra det juridiskt bindande. Det är olyckligt att en finsk bank glider från den gemensamma europeiska fronten kring detta”, sade myndighetens chef Jyri Helenius i en intervju med Bloomberg News.