Alfa Laval letar efter förvärv

Verkstadsbolaget Alfa Laval letar efter förvärv inom alla sina tre teknologier (värmeväxlare, separering och flödeshantering), säger vd Lars Renström på kapitalmarknadsdagen.

Man ser gärna förvärv inom Equipment-divisionen, då man vill att divisionerna är av ungefär samma storlek. Dessutom är den divisionen mindre cyklisk.

Därutöver ser man gärna att förvärven sker i USA där man ser fortsatta goda möjligheter.

Förvärvskapaciteten bedömer man till 5 miljarder kronor, vilket i så fall skulle ta bolaget till samma skuldsättningsnivåer som när man slutförde förvärvet av norska Frank Mohn.

Hur ser prislapparna ut för de bolag som passar in i era preferenser?

“Som köpare ligger de alltid för högt, men de ligger lite extra högt just nu tycker vi. I ett antal segment, till exempel företag med exponering mot olja & gas, har man fortfarande inte behövt redovisa effekten av nedgången och har därmed fortfarande höga förväntningar.”

“Sen har vi ett ränteläge som underblåser höga värderingar också. Vi tror att i takt med att utvecklingen slår igenom så kan man också bättre argumentera för en annorlunda värdering”, säger finanschefen Thomas Thuresson till journalister.

Hur stora är bolagen som ni tittar på?

“Oftast är det i storleksordningen några hundra miljoner svenska kronor, men vi har möjlighet att göra större förvärv än så. Vi utvärderar fortlöpande bolag och har dialog med några. Men det krävs två för att dansa, så när det händer vet man aldrig”, säger vd Renström.

Ni har tidigare sagt att det finns många bolag med europeisk bas, global verksamhet och fina marknadspositioner som ni vill förvärva. Gäller det fortfarande?

“Vi har preferenser, men som Lars sade krävs det två för att dansa. Vi har i vissa fall umgåtts med ägarna i bortom ett decennium innan det blir en affär. Så det beror mycket på situationen i varje enskilt fall. Så bara för att vi har en preferens för industriella komponenter i USA, så innebär det inte att vi säger nej till möjligheter i Europa. Vi måste hålla många grytor varma samtidigt för att det ska bli bnågot”, säger finanschef Thuresson.

Vad finns det för egenvärde i att divisionerna är ungefär lika stora?

“Deras affärscykler är lite olika och därför balanserar de varandra, så att Alfa Laval totalt blir väldigt stabilt. Om det är något ägarna efterfrågar? Det är en klar fördel att ha ett stabilt företag som i alla lägen levererar ett bra resultat och fina utdelningar”, säger Renström.

Du själv Lars ska lämna bolaget, innebär det att ni kommer att avstå från förvärv i övergången?

“Vi är samma gäng som har kört företaget i snart 12 år tillsammans, så det är en rutinerad koncernledning och en styrelse och det finns både kunskap, förmåga och vilja. Man ska utgå i från att det inte blir något tempotapp för att vi byter koncernchef. Det är så många som jobbar tillsammans med förvärv att det fungerar även om en person byts ut”, säger Renström.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.