Allt ljusare för näringslivet – omsättningstappet minskar

Omsättningstappet för näringslivet som helhet har fortsatt att minska under augusti, visar Konjunkturinstitutets sista extraundersökning.
En bransch som drabbats hårt av minskad omsättning det senaste halvåret är hotell- och restaurangbranschen.
Tom restaurang i Stockholm. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Omsättningstappet för näringslivet som helhet har minskat till 4%, jämfört med 5% i juli, visar extraundersökningen från Konjunkturinstitutet. I maj förra året beräknades tappet till drygt 20%, för att sedan minska till 10% i oktober och sedan stiga igen till 15% i november. Sedan november har dock omsättningstappet successivt minskat.

Omsättningstappet har ökat med 1 procentenhet för sektorerna tillverkningsindustrin och handeln i augusti. Tappet ligger nu på 1 respektive 4%. Inom tjänstesektorn har tappet emellertid minskat med en procentenhet och beräknas nu ligga på 6%. Inom bygg- och anläggningsverksamhet är tappet oförändrat på 4%.

Samtidigt visar undersökningen att 28% av företagen i näringslivet har en lägre omsättning jämfört med normalt, det är en minskning på 3 procentenheter jämfört med den föregående undersökningen. Samtidigt har andelen företag som har en högre omsättning än normalt minskat med 6 procentenheter till 19% jämfört med förra undersökningen.

Inom tillverkningsindustrin uppger 16% av företagen att omsättningen är lägre än normalt, en minskning med 2 procentenheter. Vad gäller handeln uppger 34% av företagen att omsättningen är lägre än normalt, oförändrat från förra undersökningen. Inom tjänstesektorn uppger 32% av företagen att de har en lägre omsättning än normalt, en minskning med 2 procentenheter. Slutligen rapporterar 17% av företagen inom bygg- och anläggningsverksamhet en lägre omsättning än normalt, vilket är en minskning med 5 procentenheter.

Andelen företag inom totala näringslivet som svarar att det finns en risk för avveckling är oförändrad jämfört med föregående månad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.