Analyschef: ”Marknaden vill ju alltid ha mer”
“Den senaste åtgärden visar ändå på att centralbankerna har bestämt sig för att få ner interbankräntorna och få interbankmarknaderna att fungera. Man kan diskutera hur fort det ska gå och så vidare men man kan inte anklaga centralbankerna för att inte förstå problemet, men marknaden vill ju alltid ha mer”, säger Mattias Sundling, chefsanalytiker på HQ Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
“Det man ska komma ihåg är att anledningen till att Fed inte sänkt Fed funds mer än vad man gjort är faktiskt att den reala ekonomin fortfarande ser rätt okej ut. Därför försöker man nu att angripa likviditetsproblemet på banksidan lite mer specifikt med tekniska lösningar”.
Klockan 13.15 hade OMXS30 backat med 1,8 procent till noteringen 1.109,4. Omsättningen uppgick till 7,8 miljarder kronor.
Banksektorn vägde åter tungt på nedsidan. Nordea backade med 1,8 procent till 106:90 kronor och SEB A var 2,8 procent lägre till 176 kronor. Utvecklingen för sektorn var svag även i den europeiska handeln. Bland annat har HBOS, som är Storbritanniens största bolåneaktör, sagt att det kommer att ta nedskrivningar på 180 miljoner pund kopplade till oron på kreditmarknaderna.
Lehman Brothers som väntas presentera sin rapport innan USA-börsernas öppning föll med 2,3 procent i Frankfurt. “Det finns en stor risk att nedskrivningarna för investementbankerna kommer att bli större än förväntat. Tradingverksamheten är mycket osäker eftersom marknaderna varit så turbulenta”, sade Simon Clinch, förvaltare på F&C Asset Management i London, till Bloomberg News.
Millicom föll med 4,4 procent till 745 kronor efter att Colombias motsvarighet till Post- och telestyrelsen halverar samtrafikavgiften i landet med omedelbar effekt för Millicom. Bolaget noterar i ett pressmeddelande att det på kort sikt påverkas negativt av beslutet eftersom det har väsentligt fler inkommande än utgående samtal i sitt mobilnät Tigo.
En annan aktie som gick svagt var PA Resources som backade med 3,6 procent till 53:25 kronor. I en dagsfärsk analys har DNB Nor sänkt riktkursen för aktien till 55 norska kronor från tidigare 65 kronor. Rekommendationen köp upprepas dock.
RNB utvecklades däremot bättre än marknaden i övrigt genom att stiga 0,4 procent till 65:75 kronor. Stöd kom från att ABN Amro i en analys upprepat sin köprekommendation med motivering att aktien tappat omotiverat mycket sedan bolaget presenterade sin rapport för räkenskapsårets fjärde kvartal. “Vi anser att nuvarande värdering utgör ett attraktivt läge att gå in i aktien”, skriver ABN Amro i analysen.
Precise Biometrics avancerade 1,3 procent till 1:57 kronor efter att ha fått en uppföljningsorder från portugisiska Zetes Buròtica.
Nyhetsbyrån Direkt
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.