Analytiker: Rysslands vapenskrammel ohållbart

Rysslands försvarsutgifter har ökat i en snabbare takt 2015 än någon gång under det senaste årtiondet, skriver CNBC.

Kreml höjde under året militärutgifterna med 21 procent till 54,1 miljarder dollar, vilket gör den ryska försvarsbudgeten till den femte största i världen efter USA, Kina, Storbritannien och Frankrike. Det visar en rapport från militärexperterna hos IHS Jane’s.

Summan är omkring tre gånger större än 2007 i nominella termer. Försvarsbudgeten motsvarar 4,3 procent av landets BNP.

Regionala spänningar har skrämt Rysslands grannar att förstärka sina egna militärbudgetar, skriver CNBC. Enligt Jane’s är försvarsutgifterna i Östeuropa på väg att klättra till runt 2 procent av BNP. Regionen är i dag den snabbast växande i världen på försvarsområdet – en position som tidigare hölls av Mellanöstern.

Rädslan för Rysslands militärutgifter kommer dock inte vara länge, enligt IHS Jane’s.

– Ryska försvarsutgifter började se omöjliga ut att finansiera till och med före 2015 års ekonomiska och fiskala nedgång. Nedskärningar är oundvikliga när Moskva försöker hålla budgetunderskottet i schack, säger analytikern Graig Caffrey i rapporten.

Försvarsbudgetar 2015

 

Land

Miljarder USD

USA

595

Kina

191

Storbritannien

67

Frankrike

56

Ryssland

54

Indien

50

Japan

49

Saudiarabien

46

Tyskland

44

Sydkorea

36

Australien

34

Brasilien

31

Italien

29

Kanada

17

Turkiet

16

 

Sverige

C:a 5,5

 

(Källa: IHS
Jane’s Defence Budgets Annual Report / CNBC)

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här