Astra Zeneca: Kan överväga köp av immunterapibolag

Astra Zeneca kan, enligt bolagets vd Pascal Soriot, överväga att förvärva utvecklare av nya typer av cancerterapier som fokuserar på kroppens immunförsvar. Det uppgav läkemedels-vd:n i en intervju med Bloomberg på tisdagen.

“Om vi vid någon punkt ser att vi behöver göra ett förvärv kommer vi givetvis överväga det, det är ingen tvekan om det”, sade han som svar på en fråga om Astra Zeneca kan överväga köp av en CAR T-teknik, Chimeric Antigen Receptor T-cell, som till exempel Juno Therapeutics. Juno noterades förra året och värderas i dag till omkring 4,8 miljarder dollar. Bolagets aktie steg så mycket som 16 procent på New York-börsen efter nyheten.

Efter uttalandet har Astra Zenecas talesperson Esra Erkal-Palera förtydligat att förvärv och partnerskap är i linje med bolagets strategi.

“I linje med vår forskningsinriktade strategi kommer vi att överväga att samarbeta eller köpa teknologier som kan komplettera vår pipeline. Bloomberg lyfter vårt samarbete med Juno som ett exempel på ett sådant samarbete. Vi spekulerar inte om enskilda bolag”, kommenterar hon till Reuters.

I ursprungsintervjun påpekar Pascal Soriot att ett förvärv inte nära förestående.

“I den här fasen har vi mycket själva. Vi har en full portfölj av immunonkologitillgångar och vår strategi har varit att samarbeta inom CAR T-teknologin”, sade han.

Astra Zeneca har ett samarbete med Juno Therapeutics.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.