Åt skogen

Sviktande massapriser, avsättningsproblem för pappersprodukteri Asien och avmattning av konjunkturen i USA och England harskapat oro runt pappersprisernas utveckling. Detta har fåttskogsaktierna att gå kräftgång under sommaren.

Sommarens regn har gett mycket svamp i de svenska skogarna.Regntunga skyar har också hängt över de investerare som harfyllt sin korg med skogsaktier. Skogsaktierna har åter blivit enillasmakande soppa, där skogsindex har backat med 20 procentsedan början av juni. Kräftgången bland skogsbolagen har varitunison, där nu resultaten från de andra kvartalen droppar in ochbekräftar de dystra utsikterna. Värst har den under vårenuppspekulerade Stora-aktien drabbats, som sedan fusionen medEnso annonserades den 2 juni har backat med närmare 30 procent.

SVIKTANDE MASSAPRISERFörklaringen till börsens misstroende mot skogaktierna liggerfrämst i att massapriset har klappat ihop under sommaren liksomatt finpappersmarknaden ser alltmer dyster ut. Men även förandra mera bulkbetonade pappersprodukter, såsom liner, vilketanvänds för wellpapproduktion, och säckpapper har utsikternamörknat.

Massaprisutvecklingen ger, trots att den industriella kopplingenibland är liten, den bästa indikationen på vart pappersprisernagenerellt är på väg. Före sommaren började många företrädare förmassaindustrin tala om att höja sina listpriser för pappersmassatill 600 dollar per ton, och fortsatta höjningar var att väntasig under hösten. Utvecklingen under, den visserligen svaga,sommarsäsongen har emellertid varit en helt annan. Priset förlångfibrig sulfatmassa är nu nere på runt 500 dollar per ton ochdet rapporteras avslut på så låga priser som 450 dollar, vilketär en nivå där knappast något bruk visar plusresultat. På OM:smassabörs Pulpex, noterades exempelvis septemberterminen under430 dollar per ton. Något större uppsving ser heller inte ut attvara på väg. Terminspriset för leverans under juni 1999 liggerpå 500 dollar. Stora, och kostsamma produktionsstopp, är detenda kortsiktiga receptet för att stabilisera massamarknaden.

PROBLEM I ASIENFörtroendet för de skogsföretag och företagsledare som underförsommaren pratade om kontinuerligt stigande massapriser underresten av året har återigen fått sig en knäck. Utvecklingenpåminner om händelseförloppet under förra hösten då mångaskogsföretag länge negligerade Asienkrisens effekter. Det ärockså inte minst avsättningsproblemen i Asien som ligger bakomden nuvarande prisutvecklingen då volymer avsedda för dennamarknad nu söker sig mot Europa. Vad gäller finpapper så vekefterfrågan under andra kvartalet och det faktum att fleraproducenter har haft en större lageruppbyggnad under sommarenborgar inte för någon positiv prisutveckling under hösten.Dessutom finns det inom finpappersområdet ett ännu intematerialiserat hot om en omvänd export från Sydostasien tillEuropa och Nordamerika.

Vikande finpapperpriser lär också påverka priserna på andratryckpapper, även om dessa normalt löper med längre kontrakt.

MÖRK HOTBILDAtt konjunkturen i Nordamerika nu också håller på att mattas avförstärker också hotbilden. En minskad amerikansk efterfråganoch lägre dollarkurs lär också driva upp konkurrenstrycket på detrots allt expanderande europeiska marknaderna.

De vikande massa- och papperspriserna går stick i stäv med mångaanalytikers vinstprognoser, eftersom de i de flesta fall harräknat med en kontinuerlig vinsttillväxt under 1998 och ettytterligare lyft under 1999. Kraftiga korrigeringar är därföratt vänta. Den snabba scenförändringen gör nog att det kommeratt ta tid innan marknadens förtroende för skogsaktier sominvesteringsalternativ, med undantag för hygienpappersdomineradeSCA, är återställt.

BILDTEXT:

Vikande papperspriser och en nordamerikansk konjunktur sommattas av gör att det ser mörkt ut för skogsindustrin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF