Återhämtning väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med en återhämtning efter måndagens ras som kom trots att Fed meddelade ytterligare stödköp av obligationer.
Återhämtning väntas på börsen - omx-borsen-700_binary_6991488.jpg

I Storbritannien har mer eller mindre utegångsförbud införts, och EU har beslutat att lätta på budgetreglerna. Flera svenska börsföretag har sänkt eller senarelagt utdelningen i kölvattnet av den ökade ekonomiska osäkerheten under pandemin.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna upp 3,9 procent, efter måndagens indexnedgång på 4,7 procent till nivån 1.292. Terminerna för de ledande Europabörserna var också upp 3-5 procent.

De asiatiska börserna steg överlag på tisdagen, särskilt i Japan där index steg över 7 procent, och i USA pekar terminerna på en 4-procentig rekyl uppåt i eftermiddag.

I Kina har beslut fattats om att reserestriktionerna i Hubeiprovinsen hävs för friska individer med start på onsdag, ungefär två månader efter nedstängningen i regionen. För staden Wuhan kommer restriktionerna börja hävas den 8 april.

För banksektorn kan noteras att Finansinspektionen i dagarna skickar brev till alla banker och kreditmarknadsbolag under FI:s tillsyn med uppmaningen att styrelserna omgående ändrar sina utdelningsförslag och att vårens bolagsstämmor beslutar att inte betala aktieutdelningar. Syftet är att säkerställa fortsatt god motståndskraft mot eventuella kreditförluster och kapacitet att upprätthålla kreditförsörjningen i samhället, resonerar myndigheten.

Flera storbanker har redan senarelagt sina årsstämmor och uppgett att man kommer överväga sina respektive utdelningsförslag.

Finansmarknadsminister Per Bolund har sammankallat Finansiella stabilitetsrådet för ett extrainsatt möte på tisdagen.

UC:s konkursstatistik för den 1-20 mars visar att antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 57 procent under hela mars, jämfört med mars i fjol. UC ser ingen konkursförändring i andra branscher än, men räknar med markanta konkursökningar.

Kullagerföretaget SKF har beslutat att sänka sitt utdelningsförslag från 6:25 kronor till 3:00 kronor som en försiktighetsåtgärd. Bolaget kommer överväga att dela ut återstoden av utdelningen under andra halvåret.

Även styrelsen i Ratos sänker sitt utdelningsförslag, från 0:65 till 0:30 kronor per aktie, till följd av situationen med covid-19. Ratos har ambitionen att senare under året dela ut mer, om marknaden då har stabiliserats.

H&M, som nyligen meddelade att utdelningen ställs in, har fått höjd rekommendation av Citi till köp.

Lundin Petroleums styrelse sänker också sitt utdelningsförslag från 1:80 till 1:00 dollar per aktie. I ett öppet vd-brev skriver Alex Schneiter att bolaget står fortsatt väl rustat emot låga oljepriser.

Vitrolife, som tidigare informerat att företaget bedömer att andra kvartalet kommer att påverkas väsentligt negativt av coronavirusutbrottet, kommer om lämpligt nyttja berörda länders stödpaket för att tillfälligt minska personalkostnader, enligt besked på morgonen.

I verkstadssektorn kan konstateras att det danska verkstadsbolaget FLSmidth drar tillbaka prognoserna för året.

”De underliggande cement- och gruvindustrierna är fortsatt stabila men givet den dagliga utvecklingen i de globala marknaderna kan vi i nuläget inte utvärdera omfattningen av virusets inverkan”, uppger FLSmidth.

Verkstadsbolaget Xano drar tills vidare ned på produktionstakten i enheter inom affärsenheten Industrial Products. Detta på grund av att flera större fordonstillverkare har stängt ned sina produktioner. Åtgärderna omfattar ungefär 160 personer.

H&D Wireless, som levererar tjänster och teknik inom IoT, vidtar åtgärder för att ta sig igenom den kris som coronavirusspridningen gett upphov till. Bolaget drabbas när flera kunder tvingats stänga sina fabriker och skicka hem sina anställda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco