Atle: Reavara
Atle har i stora annonskampanjer försökt lansera sig som privatpersonernas ingång till marknaden för onoterade bolag. Det är en marknad som med en anglosaxisk term benämns “private equity” och som i Sverige domineras av aktörer som Nordic Capital, EQT, Industrikapital, vilka är investerarkonsortier med institutionella investerare som delägare. Till detta har Atle även profilerat sina investeringar inom den högvärderade IT-sektorn.
Avsikten är att visa att Atle inte är ett traditionellt investmentbolag eller konglomerat utan en värdedriven investeringsorganisation. Lanseringen har kursmässigt ännu inte burit frukt, även om Atleaktien har stått emot börsårets inledande ras. Kanske har bolagets annonskampanj med prislappar gett associationer till den högteknologiska prislappsfloppen Pricer.
Klart är att Atle, i likhet med de traditionella investmentbolagen Investor och Industrivärden liksom även Bure och Ratos, handlas med en rejäl rabatt i förhållande till nettovärdet på bolagets tillgångar.
Substansrabatterna ökade stadigt under fjolåret och ligger nu mellan 25 och 40 procent. För investerarna är frågan om dessa rabatter är ett “ständigt lågt pris” eller “ett tillfälligt partipris” för att låna några prislappsbegrepp från dagligvaruhandeln.
Genomsnittlig avkastning 50%
I Atles fall är rabatten närmare 40 procent, även om den är mer svårfångad genom att större delen av de delägda bolagen är onoterade, till skillnad mot exempelvis Investor som nästan bara deläger börsnoterade bolag.
Atles rabatt är knappast motiverad. Den borde försvinna med tanke på att det inte finns några alternativa vägar att gå för de placerare som vill ta del av Atles specialiteter. För ett investmentbolag som placerar i börsnoterade aktier har placeraren alltid ett investeringsalternativ, nämligen att köpa aktierna direkt. Men vad gäller Atles onoterade portfölj har placerare inte några andra vägar att gå. Dessutom kan man omöjligt ta del av den kompetens som Atle tillför portföljbolagen på annat sätt än att köpa Atle-aktier.
Atles förebild är det brittiska investmentbolaget 3i. Detta bolag investerar i onoterade bolag och har ett börsvärde på motsvarande 100 miljarder kronor. Trots att möjligheterna för externa bedömare att få grepp om bolagets substans är små, genom att antalet investeringar är så många, så värderas 3i med en premie på 60 procent i förhållande till bolagets internt beräknade substansvärde.
Dit har Atle uppenbarligen en bra bit att gå, trots att bolaget har en mycket bra historisk utveckling för de bolag som hittills har avyttrats. Den genomsnittliga avkastningen, omräknat till årstakt, uppgår för dessa investeringar till 50 procent.
Det finns emellertid några förklaringar till att börsen har svårt att ta till sig bolagets värdeskapande förmåga.
En anledning är att Atles stora portfölj av bolag som uppgår till runt 100 stycken, är relativt svåra att få grepp om. Bolagens storlek varierar och kring Atles redovisning återstår mycket att önska. En annan förklaring är att affärsområdet verkstadsindustri har vägt relativt tungt i portföljen. Mindre och medelstora verkstadsföretag är något som börsen inte uppskattar. En tredje förklaring är att Atles börsnoterade innehav, såsom Bulten, HL Display och det nynoterade Digital Vision har utvecklats dåligt.
Men rättvisande kan börsens värdering inte sägas vara. Verkstadsindustrins andel av det investerade kapitalet har under föregående år minskat från 41 till 33 procent, där Atle har gjort lönsamma avyttringar av börsnoterade bolag som KMT och Zeteco. IT-investeringarnas andel har ökat från 20 till 25 procent, men är betydligt större sett till marknadsvärdet.
Den välutbyggda investerarorganisationen borgar för ett kontinuerligt flöde av investeringar. Atle har 20 egna investmentmanagers och förfogar över lika många till genom samarbetena med Nordic Capital och EQT. Dessutom har Atle över 100 dotterbolagschefer och mer än 400 styrelseledamöter i de hel- och delägda portföljbolagen. Under fjolåret geomfördes ett 20 tal förvärv och lika många avyttringar.
Under det innevarande året lär Atle också realisera ytterligare värden. Strålteknologiföretaget Studsvik och sjukvårdsföretaget Mölnlycke Health Care är två av årets börskandidater. Därutöver kan det förväntas försäljningar av kabel-TV företaget Sweden On Line och internetkonsulten Calypso.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.