Autoliv-konkurrent rasar på börsen

Japanska Takata, en konkurrent till bilsäkerhetsföretaget Autoliv, rasade med 7,3 procent efter att New York Times avslöjat att bolaget raderat testdata som visat defekter i dess krockkudde.

Uppgifterna kommer från två tidigare anställda och testerna där datan raderats ska ha skett 2004.

Enligt uppgiftslämnarna var det en rapport som visat att krockkuddens uppblåsare i metall hade spruckit vid en krock och att krockkudden då sprutat metallskrot på föraren, en man i Alabama, som först fick Takata att reagera. Takata ska i hemlighet ha samlat in femtio gamla krockkuddar och genomföra tester.

Testerna ska ha visat allvarliga tekniska brister, men i stället för att larma myndigheter ska Takata ha raderat testdatan och tystat ned resultatet. Enligt Takatas officiella uppgifter testades de defekta krockkuddarna först 2008, vilket då senare ledde till bolagets första återkallelse.

Till dags datum har tio biltillverkare, bland annat Honda, Toyota, Nissaan och General Motors, återkallat över 10 miljoner fordon på grund av Takatas krockkudde, skriver Wall Street Journal. Amerikanska myndigheter beordrade under gårdagen Honda att visa dokument för åtta olika återkallelser och serviceåtgärder som relaterade till Takatas krockkuddar.

Scott Upham, en analytiker vid Valient Market Research, sade till Bloomberg för några veckor sedan att han räknar med att den senaste tidens problem för Takata sannolikt innebär att bolaget förlorar en stor del av sin marknadsandel till konkurrenter som Daicel och svenska Autoliv. Upham uppskattar att Autoliv och Daicel tillsammans kan kontrollera så mycket som halva den globala krockkuddemarknaden 2020.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.