Avgifter under lupp

Affärsvärlden har vässat avgiftsbevakningen ytterligare. Alla fondernas dolda kostnader påverkar resultatet.

Sparindikatorn är ett hjälpmedel att jämföra avgifter, för olika typer av sparande, för olika sparinstitut. Avkastningen, innan kostnader, antar vi är samma för alla förvaltare, brutto 8 procent för aktier och brutto 6 procent för räntebärande instrument. Ändå blir skillnaderna stora. Det beror på avgifterna, framförallt de dolda, och beskattningen.

I fondbolagens informationsbroschyrer är den årliga förvaltningsavgiften vanligtvis den enda kostnaden som redovisas. I själva verket är kostnadsuttagen ur fonderna betydligt högre. Förutom förvaltningsavgiften, som ska täcka fondbolagets kostnader för förvaltning, tas så kallade dolda kostnader ur fonden. Dels transaktionskostnader (främst courtage och kostnader för valutaväxling), dels administrationskostnader.

Summeras dessa får man fram totalkostnad. Totalkostnaden i förhållande till fondförmögenhet kallas totalkostnadsandel (TKA) och är ett mycket intressantare begrepp för spararen än förvaltningsavgiften. Fondbolagen blir emellertid allt bättre på att redovisa TKA. Sex fondbolag av 25 redovisar TKA, för första gången, i sina halvårsrapporter.

Tar hänsyn till dolda kostnader

Sparindikatorn tar hänsyn till dessa dolda kostnaderna. Tidigare har fonderna belastats med förvaltningsavgift plus dolda kostnader i form av ett snitt för varje fondgrupp.

Sedan förra Sparindikatorn har Affärsvärlden uppdaterat varje fond med fondens faktiska TKA. En stor förbättring med andra ord, som medför att skillnaderna mellan olika fonder blir ännu större än tidigare eftersom varje fond belastas med sin exakta TKA. Detta har inneburit en viss ommöblering i Sparindikatorn.

Om du undrar vad just din fond har för TKA kan du använda Fondindikatorns kolumn 3 (se den tryckta tidningen).

Varför detta tjat om avgifter, det är väl ändå avkastningen som är viktigast? Det är den, men ingen kan spå framtiden. Den historiska avkastningen säger mycket lite om den framtida när det gäller att välja en fond. Många saker kan inträffa som gör att avkastningskurvan bryts, exempelvis kan en duktig förvaltare byta arbetsplats.

Avgifter däremot är relativt konstanta och är ett viktigt urvalskriterium. Låt oss anta att den genomsnittliga avkastningen är 8 procent och exemplifiera: Om förvaltningen totalt kostar 5,75 procent per år, som i Handelsbankens mycket dyra Japanfond, återstår 3,25 procent till spararen. Efter svensk kapitalbeskattning på 30 procent innebär det 2,3 procent före inflation.

Om förvaltningen istället totalt kostar 2,12 procent, som i Alfred Bergs Japanfond, återstår 4,1 procent till spararen efter avgifter och skatt. Det vill säga 1,8 procentenheter mer.

Efter en titt i Fondindikatorn kan konstateras att båda fonderna har tappat i värde eftersom den japanska börsen fallit flera år i sträck. Och att Handelsbanken har haft en sämre avkastning än Alfred Berg på sin Japanfond, en del av detta kan förklaras av de högre avgifterna hos Handelsbanken.

Veckans exempel i Sparindikatorn gäller ett månadssparande på 1.000 kronor i tio år. Utan skatter och avgifter skulle en aktieplacering växa till 154.000 kronor med Affärsvärldens antaganden om avkastning. I kategorin Aktiefonder blir resultatet för spararen mellan 136.000 kronor och 105.000 kronor. Det är också ett bra exempel på att skatt och avgifter har betydelse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF