Bankerna faller tungt på börsen
Klockan 10.00 var OMXS30 1,1 procent lägre till noteringen 1.031,4. Omsättningen uppgick till 3,5 miljarder kronor.
H&MB steg 3,7 procent till 488:10 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 5.055 miljoner kronor för det första kvartalet, december-februari, i det brutna räkenskapsåret. Analytikerna hade väntat sig ett resultat före skatt på 4.576 miljoner kronor enligt SME Direkts prognossammanställning. Bruttomarginalen blev 61,9 procent, jämfört med förväntade 59,5 procent.
I mars ökade H&M:s försäljning i jämförbara butiker med 9 procent och den totala försäljningen steg med 21 procent. Analytikerna hade räknat med 2,3 procent respektive 12,7 procent. Inför rapporten hade H&M uppskattat att försäljningen i mars påverkats positivt av kalendereffekter med ungefär 2 procentenheter. Februariförsäljningen var däremot något sämre än väntat.
Teliasonerasom handlas exklusive rätt till utdelningen om 2:25 kr, var 5,9 procent, eller 3:12 kronor, ned till 49:72 kronor. PTS har meddelat att det förelägger Teliasonera att priserna på ett antal produkter och tjänster i det fasta nätet måste sänkas.
SwedbankA tappade 3,0 procent till 74:90 kronor,Nordeabackade 2,4 procent till 71:55 kronor ochSEBA var 2,0 procent lägre till 46:81 kronor.
Finanssektorn utvecklades svagt även i Europahandeln. Priserna på grekiska CDS:er har stigit med 16,5 punkter till rekordnoteringen 450 baspunkter. Uppgifter i tysk press gör gällande att Bundesbank är kritisk mot EU:s räddningsplan för Grekland, och i synnerhet IMF:s inblandning.
Autolivklarade sig något bättre än marknaden i övrigt genom att vara måttliga 0,1 procent ned till 373 kronor. UBS har inlett bevakning av Autoliv med rekommendationen köp och riktkursen 62 dollar, motsvarande 450 kronor. Aktien stängde på 373:50 kronor på onsdagen.
Börserna i New York stängde lägre på onsdagen efter att statistik visat att konsumentkrediterna i februari sjunkit mer än väntat och sedan oron kring Grekland tilltagit i spåren av att landets fyra största banker begärt tillgång till statliga lånegarantier och stödobligationer för totalt omkring 17 miljarder euro.
Fedchefen Ben Bernanke sade på onsdagskvällen att arbetslöshet, utmätningar och svag utlåning till småföretag utgör utmaningar för den ekonomiska återhämtningen. Finansdepartementets emission av tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar mottogs dessutom med stort intresse och efterfrågan var enligt Bloomberg News den starkaste på åtminstone 16 år.
Dow Jones stängde 0,7 procent lägre, vilket var en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,3 procent. S&P 500 backade 0,6 procent och Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent.
Nedgångarna fortsatte sedan på de asiatiska börserna under natten och förstärktes något av att maskinorderingången i Japan oväntat sjönk 5,4 procent i februari jämfört med i januari. Analytiker hade väntat en uppgång med 3,7 procent. Nikkei 225 stängde 1,1 procent lägre.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.