”Bankerna har kritiserats omotiverat mycket”

Debatten i Sverige har varit väldigt kritisk till bankerna, och de har kritiserats från både politiker och medier på ett omotiverat sätt, anser Jens Henriksson som är vd för Folksam och tidigare har varit anställd vid Finansdepartementet, IMF och Stockholmsbörsen.

Han anser att politiker medvetet har använt bankkritik för att skaffa sig opinionsfördelar, och att det vore oroande med ett scenario där utvecklingen går längre.

Det framgick vid ett seminarium anordnat av revisions- och konsultföretaget EY under Almedalsveckan.

Finansmarknadsminister Peter Norman håller dock inte med.

”Jag tycker att vi har en väldigt stor och i de allra flesta fall välskött finansiell sektor i Sverige”, säger Norman och hänvisar till välskötta banker med ett stort bankutbud och ett fondsparande folk. Även andra delar av Sveriges finanssektor, såsom private equity, fungerar bra, anser Norman. Han uppger att han ofta uttalar sig positivt om banksektorn, men att det inte är det som hamnar i fokus i media.

”Det står aldrig att jag tycker att banksystemet är bra, men säger jag någonting negativt så är det det som blåses upp”, säger Norman.

I finanskrisens spår har det förekommit en hel del debatt mellan bankföreträdare och finansminister Anders Borg.

Länsförsäkringars riskchef Louise Lindgren anser att bankerna har varit dåliga på att ta debatten, antagligen till följd av att de har varit pressade och blivit defensiva.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco