Bästa året för Börsgolvet

Det har klirrat ordentligt i kassakistorna för Golvets trogna läsare under ett händelserikt 2006. Åter visades att där det finns rök finns det oftast eld. Nu laddar Golvet för ett ännu bättre 2007.

Året rivstartade i början av januari med budet på Modul 1, som Golvet redan hade varslat om. Pling! Där hade påpassliga läsare redan tjänat 20 procent.

En av profetiorna inför 2006 var annars “ett tokrally i zink”, vilket är mumma för Boliden. Året inleddes också med en omvänd vinstvarning från gruvjätten som blev en av årets riktiga kursraketer. Pling, pling!

Ett annat bolag som Golvets vattenkammade uppgiftslämnare ofta talade om under året var Bure. Under “spänningen stiger i Bure” i en februarikrönika spåddes bland annat försäljningarna av teknikkonsulten Carl Bro och nätverksintegratören Cygate. Båda blev av och Bure blev en kursvinnare under året. Pling, pling, pling…

Att islänningarna var på väg att lämna storägandet i Carnegie och att Kapp-Ahl skulle till börsen var två andra nyheter som Golvet var först med. Även Gants börsplaner blev verklighet ett par veckor efter att en tennisspelare viskat om det. Senare under året blev Affärsvärldens läsare de första som fick veta att SAS-hotellen skulle till börsen redan före jul.

Vårens stora case på Golvet var annars Gambro. Upprepade gånger vidareförmedlades initierade uppgifter om att Investor planerade ett kontantbud på bolaget. Att EQT var en möjlig partner var också något som källorna kring Stureplans lunchbord kände till i förväg. Pling, etc. Getinge nämndes också som möjlig köpare, men Investor hann alltså före.

Kort sagt: Rök som dolde massor av eld…

Och att Getinge var nära ett stort förvärv stod att läsa redan före sommaren.

Just uppköp var något som de fåglar som viskar i Golvets öra var skickliga på att förutse. Förutom Gambro, pekades även Capio och Biacore ut som heta uppköpskandidater. Hur det gick vet vi. Protect Data beskrevs som “klockren uppköpskandidat” i början av november. Två veckor senare kom budet. Att lilla krisdrabbade Doro skulle köpas upp var ett annat tips som slog in.

Att någon var på väg att lägga ett bud på Scania stod klart ett par veckor innan det hände. Toyota pekades ut, men även MAN nämndes…

Att Nasdaq var intresserat av OMX var en stor händelse under hösten. Innan kursen började dra fanns uppgifterna på Golvet.

Christer Gardell var en 2006 års “poster-boy” i näringslivet. Att han skulle gå in i Telia Sonera kunde man läsa på Golvet redan i mars. En annan aktie som pekades ut som intressant för Cevian var SCA… Ingen rök utan eld…

Rykten bland de solbrända gjorde också gällande att Gardell tittat på it-konsulten Teleca. Nu kom i stället den uppdelning av bolaget i delar där Ångpanneföreningen köpte Benima som Golvet förutspått under lång tid.

Stenbecksfären var en snackis. Tele 2 var ett bolag som ständigt upptog intresset hos Rolexklockor och cashmere-paletåer. Bland annat viskades det om “stora strukturförändringar” och en försäljning av den franska verksamheten. Några månader senare var detta ett faktum liksom att islänningar skulle köpa sfärens mäklarfirma Fischer Partners.

Andra saker som förutsågs var

MTG:s avknoppning och börsnotering av det ryska bolaget CTC i maj, samt att Metro skulle sälja minst en tidning för att lyfta fram värden för marknaden.

En del profetior slog dock inte in. Meda har inte blivit uppköpt, men Golvet hade uppgiften om ett stort förvärv samma vecka som det blev av. Bud har heller inte kommit på Securitas, Lux eller Catena. Telenor köpte inte Millicom. Ännu så länge, kanske ska tilläggas. Ett långt och spännande 2007 ligger framför oss.

God Jul och Vinstrikt Nytt År önskar Golvets redaktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.