Biogaia minskar omsättning och rörelseresultat 

Bioteknikbolaget Biogaia redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten minskade.
Biogaia minskar omsättning och rörelseresultat  - Biogaias VD Isabelle Ducellier
Isabelle Ducellier, VD, Biogaia.
Omsättningen sjönk 17,0 procent till 203,1 miljoner kronor (244,7).

Rörelseresultatet blev 69,2 miljoner kronor (100,2), med en rörelsemarginal på 34,1 procent (40,9).

Resultatet före skatt var 69,2 miljoner kronor (100,2).

Resultatet efter skatt blev 54,7 miljoner kronor (79,0), en minskning med 30,8 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 2,71 kronor (4,52), vilket innebär en minskning med 40,0 procent mot föregående år.

VD Isabelle Ducellier kommenterar:

”Covid-19 situationen nu och sedan över ett år fortsätter att påverka vår försäljning och resultat. Under första och speciellt under andra kvartalet förra året byggde många av våra distributörer upp ett lager för att inte påverkas av de förväntade distributionssvårigheterna i samband med covid-19-krisen. Detta har lett till större svängningar än normalt för vår försäljning också mellan våra regioner. Därtill har den fortsatt relativt starka kronan också påverkat vårt resultat.

Hon fortsätter.

”Andra kvartalet 2020 nådde vi därför en försäljning på 245 miljoner kronor, vilket var vårt bästa kvartal någonsin. Ett kvartal med en försäljning över 200 miljoner kronor anser vi under tidigare normala förhållande vara ett bra kvartal. Andra kvartalet i år hamnade vi på 203 miljoner kronor (en minskning med 17 % och exklusive valutaeffekter en minskning med 8 %) trots att första kvartalet i år var förhållandevis starkt med ordrar från Kina som levererades de sista dagarna i kvartal ett istället för kvartal två. Som vanligt och speciellt med tanke på covid-situaionens påverkan på lager och försäljning är halvårssiffrorna mer relevanta och här ser vi en organisk tillväxt på 5 %, vilket vi inte är nöjda med, men som i varje fall går åt rätt håll.”

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco