Björn Rosengren pekas ut som kandidat för vd-posten på ABB

Sandviks vd Björn Rosengren är en het kandidat att bli ny vd för ABB, enligt Dagens industris källor.

Det är ABB:s behov av en decentraliserad struktur och Rosengrens framgångsrika tillämpning av en sådan på Sandvik som gjort honom till en högaktuell kandidat.

Rosengren har återkommande betonat vikten av decentralisering skriver Di och radar upp flera faktorer till varför han kan bli nästa ABB-vd, enligt källor.
– Han är klar med de stora förändringarna på Sandvik, därmed är jobbet klart.
– Prestigen med att vara vd för större ABB och bättre ersättningsvillkor.
– Byter sfär från Lundberg till Wallenberg som är större och ger uppdragsmöjligheter inom EQT.

Om Björn Rosenberg lämnar i närtid uppges Göran Björkman, chef för affärsområdet Materials Technology, bli en intern kandidat att bli ny Sandvik-vd enligt uppgift.

Björn Rosengren har tidigare varit verksam inom Wallenbergssfären som vd för Wärtsilä och affärsområdeschef på Atlas Copco. Även ABB ingår i samma sfär.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.