Blankning mot S&P 500 ökar markant

Blankningen mot Wall Streets breda index, S&P 500, har ökat markant den senaste tiden, rapporterar Dow Jones. Satsningarna mot SPDR S&P 500 Trust, en börshandlad fond, var i slutet av förra veckan rekordhög, skriver nyhetsbyrån.
Foto: Xinhua/TT

I inledningen av 2020 var blankningen mot den så kallade index-ETF:en kring 25 miljarder dollar. För närvarande uppgår blankningen till nästan 70 miljarder dollar, enligt S3 Partners, som sammanställt datan. Indexet har dock mätts blott sedan 2016.
Från stängning den 19 februari, den tidpunkt fram till vilken virusrapporterna i huvudsak rörde Kina och vissa kringliggande länder, och tidpunkten den 23 mars när pandemin var bekräftad i hela världen, föll S&P 500 med 34 procent. Återhämtningen har därefter varit rejäl. Index har klättrat 28 procent från botten, trots att många faktorer ännu är oklara kring virusspridningen.
För teknikinriktade Nasdaq är läget än bättre. Där har index till och med klättrat 1 procent för året, trots den rejäla sättningen när det bekräftats att viruset spreds hejvilt i italienska Lombardiet.
Anledningen till att blankningsvolymerna ökar, trots den markanta återhämtningen i index, är att viruset fortfarande inte kan läggas till handlingarna och konstateras tillhöra det förgångna, enligt analysfirman S3 Partners som sammanställt datan.
“Det kommer bli en återgång till normalitet så småningom och då kommer volymerna minska, men inte förrän vi börjar se klart mindre volatilitet i marknaden. Man är inte villig att ge upp försäkringen innan det går att konstatera att katastrofscenariot syns i backspegeln enbart”, sade S3:s prognosanalytiker Ihor Dusaniwsky.
Blankningen, som går ut på att låna tillgångar (aktier eller ETF-andelar) och sälja dem i förhoppning om att kunna köpa tillbaka till lägre kurs, har också riktats in mot krisande kryssningsbolag som Carnival Cruises, Royal Caribbean och hotellkedjor som Wynn och Marriott.