Bolagen som sänker börsen

Stockholmsbörsen tappade andan på förmiddagen och handlas efter lunchtid i negativt territorium. Finans- och telekomsektorn är två sektorer som pressar.

SIX Generalindex var klockan 14.01 0,6 procent lägre vid 489 medan OMXS30 var 0,7 procent lägre vid 1.409. Omsättningen uppgick till 6,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Nyhetsflödet färgas till stor del av nattens debatt mellan de amerikanska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. Flera bedömare kröner Clinton som vinnare och Reuters rapporterar att hennes försprång gentemot Trump utökades efter debatten. New York-terminerna pekar på en svagt stigande öppning i dag efter att ha backat under gårdagen.

På den svenska börsen tyngs finanssektorn och då särskilt bankerna, en utveckling som även noteras i Europa. Tyska Deutsche Bank backar ytterligare i dag efter att marknaden oroas över bankens finanser i skuggan av erbjudandet om miljardförlikning i USA. De svenska storbankerna SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken var ned mellan 0,9-1,0 procent.

I telekomsektorn tynger Ericsson index med en nedgång på 1,6 procent.

Börsens mest omsatta aktie, Fingerprint Cards, har meddelat att bolagets sensor finns med Xiaomi Mi5S Plus. Aktien har pressats under dagen och är i skrivande stund ned 1,4 procent.

Ratos köper samtliga aktier i växtkedjan Plantagen från fonder förvaltade av riskkapitalbolaget Apax Partners. Köpeskillingen uppgår till cirka 1,2 miljarder norska kronor motsvarande ett enterprise value om cirka 2,9 miljarder norska kronor. Aktien är upp med 0,2 procent.

Nibe har meddelat villkoren i sin företrädesemission om cirka 3 miljarder kronor som aviserades den 12:e maj i samband med köpet av Climate Control Group. Aktieägare har företrädesrätt att teckna en ny aktie per sju befintliga och teckningskursen har fastställts till 48 kronor per aktie. Nibe backar 1,4 procent.

Bland dagens analyser har Nordea höjt rekommendationen för vitvarukoncernen Electrolux till köp, från tidigare behåll. Riktkursen 235 kronor upprepas. Aktien är upp 0,9 procent.

Vidare har Carnegie höjt rekommendationer i spelsektorn för Unibet och Catena Media till köp, från tidigare behåll. Unibet är upp 0,9 procent medan Catena Media ökar 5,0 procent.

Swedbank sänker riktkursen för H&M-aktien till 290 kronor, från tidigare 300 kronor, och upprepar köprekommendationen. Aktien är oförändrad.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här