Börsen backar inledningsvis

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln och en av småspararnas stora favoriter rasar elva procent hittills.

Strax efter klockan 10 var OMXS30 0,9 procent lägre till noteringen 695,9. Omsättningen uppgick till rätt blygsamma 1,8 miljarder kronor.

Börserna i New York handlades ned på tisdagen sedan investerarna oroat sig för rapportsäsongen som inleddes med Alcoa efter stängningen. Dow Jones stängde 2,3 procent ned vilket var en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -1,9 procent. I Asien stängde Nikkei 225 2,7 procent ned.

I Europahandeln det främst mer konjunkturkänsligt som verkstad och råvarurelaterat som backade och på Stockholmsbörsen var utvecklingen liknande. Volvo B sjönk 3,1 procent till 47:10 kronor, Autoliv var 3,4 procent ned till 172:50 kronor och SSAB A tappade 2,4 procent till 70:75 kronor.

Alcoa redovisade en förlust om 497 miljoner dollar för det första kvartalet vilket var mer än väntat. Förlusten hänvisade till vad bolaget kallade ett historiskt fall i aluminiumpriserna. Försäljningen minskade med 41 procent jämfört med ett år tidigare. I efterhandeln tappade Alcoa 3,7 procent.

Klaus Kleinfeld, vd på Alcoa, sade dock att industrin kan vara på gränsen att börja förbättra sig och noterade att både kortsiktiga och långsiktiga katalysatorer bör hjälpa aluminiumsektorn. Bland annat pekade han på att de nuvarande stimulansprogrammen runt om i världen, som inriktar sig på infrastruktur och energieffektivitet, kommer att skapa efterfrågan på aluminium.

Ericsson B gick något bättre än marknaden i övrigt genom att backa måttliga 0,4 procent till 72:30 kronor. Juniper Networks har redovisat ett preliminärt justerat resultat på 0:16-0:17 dollar per aktie för det första kvartalet och infriade därmed sin egen prognos om 0:15-0:17 dollar per aktie.

Analytikerna hade räknat med att Juniper skulle göra ett resultat på 0:17 dollar per aktie, enligt Bloomberg News. Försäljningen uppgick till 760-765 miljoner dollar, vilket var lägre än de 800-830 miljoner som bolaget tidigare hade förutspått. Juniper klättrade 6,6 procent i efterhandeln i New York.

Nokia var oförändrad till 103 kronor. Wall Street Journal har i en artikel skrivit att Nokia Siemens vill köpa delar av konkurrenten Nortel, och hänvisar till anonyma källor med insyn i ärendet. Enligt tidningen handlar det om en större del av Nortel, där den lönsamma del som levererar systemutrustning till teleoperatörer. Även en FoU-verksamhet ska ingå i de delar som Nokia Siemens är intresserat av.

I banksektorn klarade sig Nordea något bättre än övriga banker genom att sjunka 1,6 procent till 49:10 kronor. Nordeas nyemission övertecknades enligt en preliminär sammanställning, sammantaget var teckningsnivån 128,4 procent och 98,8 procent av nyemissionen tecknades med företrädesrätt. Därmed kommer garantierna inte att användas. SEB A var 2,7 procent ned till 29:20 kronor och Swedbank A tappade 2,9 procent till 34:10 kronor.

SAS föll 13 procent 4:46 kronor. Detta trots att bolaget meddelat att emission övertecknades med cirka 23,3 procent, vilket gör att garantiåtagandena inte behövde tas i anspråk. Emissionen innebär att SAS tillförs cirka 6 miljarder kronor före transaktionskostnader.

Morphic var en annan förlorare med ett fall på 11 procent till 1:26 kronor sedan ordförande och storägare Peter Enå lämnat bolaget. Peter Enås säger till Nyhetsbyrån Direkt att bakom avhoppet ligger en oenighet om bolagets framtida utveckling.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.