Börsen i Stockholm väntas backa efter USA-attack

Förhandeln i Stockholm hos IG visade på en nedgång om 0,3 procent.

Stockholmsbörsen väntas tappa mark i den inledande handeln till följd av oro för ökade konflikter i Mellanöstern. Oljepriset steg under natten mot fredagen efter att USA dödat en iransk toppgeneral vid ett amerikanskt luftangrepp i Bagdad.

USA-börserna öppnade börsåret 2020 uppåt. Sektorvis var det teknik och verkstad som gick allra starkast. Efter Stockholmsbörsens stängning på torsdagen var S&P 500 index upp 0,5 procent.

Asienbörserna uppvisade som helhet måttliga rörelser på båda sidor om nollstrecket. Tokyobörsen höll under fredagen dock fortsatt stängt i samband med nyårsfirandet.

Vid klockan 8.25 pekade terminerna för de ledande Europabörserna nedåt. Noteringen för Frankfurtbörsen backade 0,7 procent medan Paris- och Londonbörsen sjönk 0,4 procent vardera. Förhandeln i Stockholm hos IG visade på en nedgång om 0,3 procent.

Oljepriset avancerade med knappt 3 procent efter ett amerikanskt luftangrepp där den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades. Brentoljan handlades till cirka 68 dollar per fatet. En kraftig hämnd är att vänta för de som dödat generalen var beskedet från Irans högste ledare Ayatolla Khamenei och landets utrikesminister Javad Zarif kallade USA:s handling för en terroristhandling i en tweet.

Swedish Match amerikanska depåbevis höjdes uppemot 2,5 procent under torsdagskvällen. Enligt Bernstein berodde uppgången på att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA förväntas backa från ett potentiellt förbud mot smaksatta cigarrer. Bernstein förväntar sig att aktien kommer att reagera positivt på beskedet.

Opus enhet Drew Technologies, som ingår i bolagets IVS-division, har förvärvat amerikanska Autoenginuity för en köpeskilling om motsvarande cirka 187 miljoner kronor på en kassa och skuldfri basis.

Knowit har fått en nedgraderad rekommendation till sälj från tidigare köp av ABG Sundal Collier.

Episurf Medical väntas erhålla en CE-märkning för fotledsimplantatet Episealer Talusm, vilket ger möjlighet att påbörja försäljningen i Europa. Den formella processen förväntas vara avslutad inom två veckor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här