Börsen på fall

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på onsdagen, i likhet med flera av de ledande europeiska börserna, efter att under förmiddagen pendlat upp och ned.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,1 procent lägre till noteringen 905,9. Det kan jämföras med att indexet var så högt som +0,6 procent efter en timmes handel. Omsättningen uppgick till 5,4 miljarder kronor.

Flera av de mer cykliska bolagen som utvecklats starkt de senaste månaderna sjönk tillbaka. Electrolux B tappade 2,9 procent till 145:30 kronor, Atlas Copco A var 2,7 procent lägre till 92 kronor och Sandvik backade 2,6 procent till 72:80 kronor.

Att det tyska IFO-indexet steg till 90,5 i augusti från 87,4 i juli, och var bättre väntade 89,0 hjälpte inte börserna i Europa som till och med försvagades något efter beskedet. Även euron samt europeiska statspappersräntor vände nedåt efter publiceringen, något som visar att starka makronyheter nu ligger i förväntansbilden.

H&M tappade 2,0 procent till 398 kronor. Klädjätten Esprit rapporterade under förmiddagen ett resultatfall på 26 procent för det brutna räkenskapsåret som slutade den sista juni. Det var den första nedgången på ett decennium och sämre än väntat.

Banksektorn gick något bättre där Swedbank A var 0,3 procent ned till 74:75 kronor och Nordea var 0,1 procent lägre till 73:50 kronor. Franska Natixis höll sektorn uppe i Europa med en uppgång på 33 procent efter att moderbolaget BPCE garanterat 35 miljarder euro av bankens riskfyllda tillgångar.

Eniro klättrade 2,0 procent till 35:70 kronor efter att ha redovisat ett resultat på ebitda-nivå om 561 miljoner kronor för det andra kvartalet. Resultatet innefattade dock jämförelsestörande poster och rensat för dessa var det underliggande ebitda-resultatet 478 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt väntat sig ett resultat om 494 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

“Jag tycker att den stora positiva överraskningen är att nettoskuldsättningsgraden har kommit ned till 3,5 gånger ebitda. Det kommer att få investerare att dra ned riskpremien i Eniro-caset och vi får se en fortsatt multipelexpansion”, säger Nicklas Fhärm, analytiker på SEB Enskilda, till Nyhetsbyrån.

RNB avancerade 0,7 procent till 6:85 kronor. Bolaget har föreslagit att emissioner ska genomföras som tillsammans ska tillföra bolaget 315 miljoner kronor. En riktad emission ska ge 215 miljoner kronor samt en emission med företräde för aktieägarna ska ge ytterligare cirka 100 miljoner kronor. Emissionskursen är 6:15 kronor per aktie.

Mekonomen var oförändrad till 124 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 65 miljoner kronor för det andra kvartalet 2009 jämfört med 56 miljoner under motsvarande period ett år tidigare. Även försäljningen hade ökat.

JM steg 1,6 procent upp till 80:25 kronor. Deutsche Bank har höjt riktkursen för JM till 101 kronor från tidigare 95 kronor med upprepad rekommendationen köp. S&P Equity Research har också höjt sin riktkurs för JM, men till 71 kronor från tidigare 50 kronor och där är rekommendationen sälj.

New Wave B var 15 procent högre till 22:50 kronor och utökade därmed tisdagens uppgång på 15 procent som kom efter en rapport som visade förbättrade nyckeltal, kassaflöden och att ett nytt finansiellt avtal som minskade farhågorna om en nyemission.

Hufvudstaden A steg 0,5 procent till 54:50 kronor efter sin rapport. Resultat efter skatt blev -194 miljoner kronor för det andra kvartalet mot -206 miljoner ett år tidigare.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.