Börsen på väg upp?

Stockholmsbörsen återhämtade sig något mot lunchtid på måndagen efter att handelsveckan inletts negativt efter att oro kring den ekonomiska återhämtningen i Kina resulterat i börsfall på de kinesiska fastlandsbörserna.

– Man kan konstatera att börsen håller uppe väldigt väl givet dels hur starkt det var i fredags och givet de asiatiska börserna, där Kina var ned 6-7 procent, säger Joakim Skoglund, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

– Den största nyheten idag är Plato-studien Astrazeneca presenterade i helgen, som ser ganska bra ut, vilket gör att Brilinta ser ut att kunna bli den största framgången sedan Crestor 2003. Studien stöder en lansering som skulle kunna ske i slutet av nästa år. Annars är det ganska tomt på nyheter. Det är inte konstigt om vi står inför en period med lite lugnare börs. Det vore ganska sunt, fortsätter han.

Klockan 12.10 var OMXS30 ned 0,8 procent till noteringen 913,0. Omsättningen uppgick till 5,9 miljarder kronor.

Astrazeneca handlades upp med 0,9 procent, till 331 kronor, efter att resultatet från bolagets fas III-studie visat på att behandling med det blodproppshämmande preparat Brilinta ger bättre effekt än nuvarande behandling med Plavix, utan att ökad risk för allvarliga blödningar.

Eftersom huvuddragen i studieresultaten redan var kända låg fokus nu på detaljer samt preparatets säkerhetsprofil.

– Det är överlag bra data och säkerhetsprofilen var nog också bättre än vad en del i marknaden hade befarat, säger en läkemedelsanalytiker till Direkt.

Även Hexagon gick mot strömmen, upp 0,7 procent till 74 kronor. I en intervju i söndagens upplaga av SvD Näringsliv sade bolagets vd Ola Rollén att juli var en ganska bra månad för Hexagon medan augusti, som väntat, var svag.

Bure backade i spåren av bolagets rapport för det andra kvartalet där nettoresultatet summerades till 130 miljoner kronor (144). Kvartalsresultatet fick stöd av en upplösning av negativ goodwill som skett i samband med förvärvet av Carnegie, framgick det av rapporten. Aktien, som gått relativt starkt under augusti, backade 4,3 procent till 39:80 kronor.

I förmiddagens nyhetsflöde kan noteras att Nordea köper danska Fionia Bank för 121 miljoner euro från den danska stabilitetsfonden. Förvärvet innebär att Nordeas utlåning i Danmark ökar med cirka 1 procent. Aktien backade med 0,9 procent, i stort sett i linje med övriga storbanker.

I spåren av omvärldsoron tyngde de råvarurelaterade bolagen. Boliden handlades ned 1,8 procent till 72:20 kronor, medan Lundin Mining tappade 2,0 procent till 24:80 kronor. En vikande tendens för råoljepriset påverkade därutöver Lundin Petroleum som backade med 2,7 procent, till 65:40 kronor.

Systemair stack iväg uppåt med rejäl fart, aktien handlades upp med 14,5 procent till 54:25 kronor i spåren av en positiv analys i måndagens utgåva av Dagens Industri.

“DI ser ett solklart köpläge och aktien är en möjlig kursdubblare på två års sikt”, hette det i tidningens analys av Systemair.

Billerud fortsatte att avancera och steg med 7,1 procent till 36:30 kronor. Börsveckan välsignade aktien med en köprekommendation och pekade bland annat på goda marknadsutsikter, bland annat i form av återhämtning på massamarknaden, och stadga i form av en löst finansieringssituation.

På måndagens makroagenda återstår inköpschefsindex för industrin i Chicagoområdet i augusti.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF