Börsöppning i dur väntas

De europeiska börserna ser ut att inleda veckan med något stigande kurser. Flera svenska bolag har fortsatt att meddela indragna utdelningar, något som torde glädja riksdagen som vill stänga möjligheten till lättnader för bolag som lämnar utdelning.
Börsöppning i dur väntas - borsen-omx-700_binary_6991472.jpg

Vid klockan 8.20 var de europeiska terminerna en uppgång mellan 1,1 och 1,5 procent. Förhandeln hos IG-markets indikerade en öppning i samma härad för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Den föregående veckan summerade till en uppgång 4,7 procent för storbolagsindexet.

I Asien har veckan inletts med lägre kurser under press från ett ökande antal smittade i USA, och i söndags sade USA:s president Donald Trump att amerikanerna kommer att uppmanas stanna hemma till slutet av april.

De ledande indexen i USA avslutade den förra veckan med en nedgång, men även här summerade veckan med en uppgång. På måndagsmorgonen var USA-terminerna upp dryga procenten.

Riksdagsledamöter sade under helgen att de vill blockera bolagens möjligheter att få statligt stöd för permitteringar om bolagen gör aktieutdelningar. Finansmarknadsminister Per Bolund vill att alla svenska bolag slopar utdelningen, oavsett ekonomisk påverkan från coronakrisen.

Flera börsbolag har också dragit tillbaka föreslagna utdelningar, däribland kontanthanteringsbolaget Loomis som drar tillbaka förslaget 11 kronor per aktie.

SSAB har tidigare halverat utdelningsförslaget för 2019 och meddelade på måndagen att förslaget nu helt dras tillbaka. Även köksbolaget Nobia har dragit tillbaka förslaget om att dela ut 4 kronor per aktie.

Boliden meddelade i ett pressmeddelande i helgen att produktionen vid zinkgruvan Tara på Irland har stoppats tillsvidare, som en följd av att den irländska regeringen infört strikta restriktioner.

ABB räknar med att intäkter och ebita-marginal kommer att sjunka i samtliga av bolagets verksamheter under det första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, på grund av effekterna av covid-19.

First North-listade hälsovårdsbolaget Sedana Medical går mot strömmen och ser nu en ökad efterfrågan av bolagets produkt Anaconda, för inhalationssedering, som följd av covid-19. Bolaget prognostiserar en försäljningsökning om cirka 50 procent för det första kvartalet 2020 och omkring 100 procent för mars månad, jämfört med samma perioder föregående år.

Mekonomen affärsområde Meca/Mekonomen har drabbats av ett IT-intrång. Bolaget arbetar med att åtgärda de problem som intrånget gett upphov till. Bland annat ligger Mekonomens hemsida nere. Mekonomen har via sin ”cyber-försäkring” fått tillgång till IT-expertis.

I oljesektorn räknar Equinor och Lundin Petrouleum och med högre produktionsnivåer än tidigare från Johan Sverdrup-fältet. Analyshuset Arctic Securities har dock sänkt sina rekommendationer för de båda oljebolagen till sälj från köp.

Nordea Market har upprepat köp för flera bolag i bettingsektorn, däribland Kindred, Kambi, Betsson och Catena Media.

Nordea Markets har även höjt sin rekommendation för Dustin till köp från behåll. Riktkursen sätts till 67 kronor. Aktien stängde strax under 46 kronor på fredagen.

Börsveckan rekommenderar köp av Pandox, Net Ent och Nobia i det senaste numret av tidningen. Samtidigt stämplas Veoneer med att avvakta och Autoliv får rekommendationen sälj.

Stor kursnedgång sedan noteringen och mindre effekter från coronakrisen gör bilsäkerhetsbolaget Veoneer köpvärd för den med högre riskvilja, menar Dagens industri i måndagens upplaga av tidningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco