Börsrekord efter Trump-avtal och Tories-vinst

Stockholmsbörsen inledde fredagen upp efter uppgifter om att USA:s president Donald Trump godkänt ett så kallat "fas ett"-avtal med Kina, vilket gör att en ny omgång tullar som skulle träda i kraft på söndag kan undvikas.

Vidare vann det konservativa partiet Tories i Storbritannien en tydlig majoritet i parlamentet, vilket banar väg för ett ordnat brittiskt EU-utträde.

”Boris bäst för börsen”Ur börsperspektiv var det bästa möjliga utfallet en majoritet för Boris Johnson, såväl på kort som på lång sikt, men osäkerhet kvarstår. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt. 

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.35 upp 1,2 procent till nivån 1.779 efter att ha stigit 1 procent även under torsdagen. Även det breda OMXS-indexet upp till en ny rekordnivå, drygt 673

Volvo tog på fredagen täten med en uppgång på 2,8 procent, tätt följt av verkstadsbolaget Sandvik som steg 2,5 procent. Även flera storbanker gick starkt, i linje med bankaktietendensen i Europa.

Flera ledande Europabörser steg också med drygt 1 procent, även om Londonbörsen hölls tillbaka något av en rejäl pundförstärkning.

Hansa Biopharma rasade dock 34 procent efter beskedet att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget genomför en ny klinisk studie med imlifidase.

FDA vill ha ny studie från Hansa BiopharmaHansa Biopharma meddelar att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget genomför en ny klinisk studie med imlifidase som en del av en så kallad BLA-ansökan (Biologic Licens Application). 

Forskningsbolaget Diamyd klättrade 30 procent under hög omsättning sedan bolaget meddelat att en ny ”omfattande” analys av tidigare fas 3- och fas 2-studier visat en signifikant effekt av diabetesvaccinet Diamyd för typ 1-diabetes.

Diamyd rusar efter analysresultatForskningsbolaget Diamyd steg brant under hög omsättning på fredagsmorgonen sedan bolaget sent på torsdagskvällen meddelat att en ny ”omfattande” analys av tidigare fas 3- och fas 2-studier visat en signifikant effekt av diabetesvaccinet Diamyd för typ 1-diabetes. 

Ett annat forskningsbolag, Immunicum, föll 15 procent sedan bolagets styrelse kommit överens med vd Carlos de Sousa om att han omedelbart lämnar sin post.

Immunicums vd avgår omedelbartStyrelsen i Immunicum har kommit överens med Carlos de Sousa om att med omedelbar verkan lämna vd-posten i forskningsbolaget. 

Anders Ström, som är storägare, medgrundare och styrelseledamot i Kambi, har genom försäljning av 1,3 miljoner aktier minskat sin ägarandel i bettingbolagsunderleverantören från 24 till cirka 20 procent. Aktien tappade 6 procent.

Anders Ström miljonsäljer aktier i KambiAnders Ström, storägare i, medgrundare av och styrelseledamot i Kambi, har den 12 december sålt 1,3 miljoner aktier i sportboksunderleverantören via Veralda Investment under torsdagen. 

Ljudboksbolaget Storytel handlades upp 6 procent efter att DNB Markets inlett bevakning med köprekommendation.

En annan rekommendationsvinnare var HIQ som steg 1,6 procent sedan Handelsbanken lyft sin syn på aktien till behåll.

Fastighetsbolaget Fabege klättrade 1,7 procent efter att ha fått höjd rekommendation av DNB Markets till köp.

Medicinteknikbolaget Getinge sjönk dock 1,2 procent efter sänkt rekommendation från Pareto Securities till behåll.

Precise Biometrics ska samarbeta med Innovatrics som kommer att leverera tekniska lösningar för ansiktsigenkänning till Precise produkter inom affärsområdet Digital Identity. Precise var upp 1,7 procent.

Millicom nämns enligt Bloomberg News som en av flera möjliga partner för den spanska teleoperatören Telefonicas Latinamerika-division som eventuellt ska knoppas av och då noteras eller säljas. Millicom steg 1,2 procent.

Vårdutvecklaren Brighter kommer trots allt att organisera publik handel med teckningsrätter under sin företrädesemission efter att Aktiemarknadsnämnden meddelat att det tillhör god sed på aktiemarknaden att göra så. Brighter-aktien backade 3,1 procent.

Vid 14.30 i eftermiddag väntas amerikansk detaljhandelsstatistik för november.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.