Bred uppgång på börsen

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med en uppgång. Swedbank steg efter uppgifter om eventuella sanktionsbrott i USA i spåren av penningtvättshärvan och Clas Ohlsson backade på kvartalsrapporten.

Vid klockan 9.50 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,6 procent till 1.559. Aktier för 4,3 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. Även de europeiska börserna var upp uppgångar på mellan 1,7 och 2,4 procent på motsvarande index i Paris och Frankfurt.

De europeiska terminerna pekade under morgonen på en öppning i negativt territorium, men vände upp en timme innan börsöppning i samband med beskedet att den brittiska centralbanken beslutat att sänka basräntan med 50 punkter till 0,25 procent (0,75).

Swedbanks utredning av arbete mot penningtvätt, som advokatfirman Clifford Chance genomför, har funnit att transaktioner som uppgår till cirka 4,8 miljoner dollar utgör troliga brott mot efterlevnad av amerikanska sanktioner riktade mot stater eller specifika sanktionsmål – organisationer, företag eller personer.

Banken kommer därför att lämna en rapport till U.S. Treasury’s Office for Foreign Assets Control (OFAC). Marknaden tolkade beskedet positivt och aktien var bästa bland storbolagen och steg drygt 4 procent.

Övriga banker steg i likhet med kontinentala kolleger och Nordea, SEB och SHB adderade mellan 2 och 2,4 procent. Högt upp syntes även SSAB och Autoliv som båda steg 2,8 procent. Längre ned i listan var Getinge och Tele2 de enda aktierna på minus.

Clas Ohlsson levererade en rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 som visade ett något lägre rörelseresultat jämfört med analytikerestimaten i Infronts sammanställning. Aktien backade omkring 4 procent, trots att vd Lotta Lyrå till Nyhetsbyrån Direkt sade att det finns all anledning att tro att bolaget når sin marginalprognos för innevarande räkenskapsår.

Även ventilationsföretaget Systemair har öppnat böckerna för det tredje kvartalet där rörelseresultatet var under analytikernas förväntningar. Även här tryckte fler investerare på säljknappen än på köpknappen och aktien var dryga 3,3 procent ned.

Bioprintbolaget Fluicell har fått en köporder från Roche gällande ett Biopen Prime System. Biopen System gör det möjligt för forskare att specifikt utsätta enskilda celler, delar av celler och vävnader för mycket små mängder läkemedel. Aktien rusade över 20 procent.

First North-bolaget Raketech, verksamt inom affiliate-tjänster inom sportspelsmarknaden, förvärvar tillgångarna i medieföretaget Lead Republik för 1,4 miljoner euro. Aktien steg närmare 6 procent.

Kvar på makroagendan finns KPI-siffror från USA efter lunch svensk tid. Senare på eftermiddagen presenterar det amerikanska energidepartementet statistik över de amerikanska lagren av råolja.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här