Bryt dina mentala spärrar!

Hur gör man för att förändra sig själv och ta fram sitt bästa, smartaste och lyckligaste jag? Den här gången tar Affärsvärldens artikelserie Fokus Förändring upp mentala begränsningar.

Vad karaktäriserar ett genombrott för människan? Vad finns det egentligen för likhet mellan teamet bakom den första månresan, vinnartyper inom idrotten som Schumacher och Sörenstam, och entreprenöriella genier som Branson och Gates? Jo, en avgörande sak är deras fulla övertygelse om att deras vision är möjlig, och att de inom sig har kapaciteten att nå ända fram.

När vi siktar högt finns dock risken att tvivel infiltrerar satsningen. Jag tror att vi alla kan relatera till projekt som vi har dragit i gång, men som förr eller senare runnit ut i sanden. Vid närmare analys ser vi kanske att problemet inte var brist på kunskap eller utrustning, utan en mental begränsning i form tankemönster och myter som vi själva har valt att tro på. ”Sanningens stora fiende är oftast inte lögnen…utan myten – envis, övertygande och orealistisk”, brukade John F Kennedy påpeka. Så vilka myter påverkar din verklighet?

Du kommer säkert att finna att en del av dem hjälper dig på vägen framåt, medan andra begränsar dig när du strävar mot nya mål. Låt mig ta ett exempel. Jag coachade en klient som ville etablera regelbundna träningsvanor. Under första samtalet berättade han hur svårt det var med disciplinen i träningen för att han var en ”soffpotatis”. Här ringde en varningsklocka för mig. Så länge klientens självbild säger soffpotatis, är det svårt att lyckas på träningsgolvet. Vi jobbade därför med att bryta denna begränsning och bygga en ny självbild som ”sund motionär”.

Det intressanta var sedan att han under de följande sex månaderna upplevde en helt ny motivation och med den kom resultaten. Han dubblade sin styrka, tappade tio kilo och fick massor av ny energi. Och jag tror att den största delen av framgången satt i huvudet! Hur går vi då tillväga rent praktiskt för att identifiera och bryta våra mentala begränsningar? Här är en modell för att göra det:

Bli medveten

Nyckeln till all förändring är medvetenhet. Du måste tända ljuset för att se vilka begränsningar som ligger och dammar i dina mentala utrymmen. Först därefter kan du börja storstäda. Börja med att lyssna till vad du säger om dig själv. Vi kanske exempelvis slänger ur oss saker som:

* Jag är ingen talare.

* Jag har aldrig tillräckligt med tid.

* Budgeten är alltid för tuff.

* Träning är segt och tråkigt.

Varje gång du repeterar ett sådant påstående bygger du starkare kopplingar i hjärnan och riskerar att skapa en självuppfyllande profetia. Det är därför hög tid att sätta stopp! Om det är svårt att analysera dig själv, fråga människor i din omgivning. Vad du säger om dig själv påverkar självklart även vad de tänker om dig. Inventera sedan dina tankemönster kring specifika förändringsprojekt. Ser du dig verkligen som personen som avancerar i organisationen eller som håller sig i toppform, eller vad du nu än vill uppnå? Finns där några begränsningar?

Ifrågasätt

När du väl spårar en mental begränsning, acceptera den, men glöm inte att ifrågasätta. Har du aldrig någonsin upplevt att du haft tillräckligt med tid? Har det inte funnits någon gång då du känt uppskattning som talare? Om så är fallet, är åtminstone en del av dig en god talare. Potentialen finns där och med det i medvetandet börjar du ifrågasätta sanningshalten i tankemönstret.

Tänk nytt

Vad skulle då hjälpa dig att tänka på ett nytt sätt om dig själv och din satsning? I detta steg börjar du växla din begränsning mot ett möjliggörande tankemönster, som:

* Jag genomför mina presentationer på bästa möjliga sätt.

* Jag skapar tid för mina prioriteter.

* Budgeten är utmanande men möjlig.

* Träning är behagligt med rätt aktivitet.

Affirmera – sök bevis

Sedan gäller det att söka bevis för att det nya mantrat är sant. Det krävs en mental investering för att förändra ett tankemönster fullt ut. Ett bra sätt är att söka minst ett bevis per dag och lista dem i en anteckningsbok. När min klient exempelvis tog trappan i stället för hissen var det ett bevis för att han faktiskt var en sund motionär. Passa också på att fråga dina nära och kära vad de ser hos dig som bekräftar ditt nya tänkande.

Veckans beslut:

Ta chansen att spåra upp en mental begränsning som håller dig tillbaka i livet. Gå igenom stegen i modellen ovan och sök varje dag under den kommande veckan minst ett bevis för ditt nya möjliggörande tänkande. Med tänkandet på plats blir det lättare och naturligare att ta den rakaste vägen mot dina mål!

Nästa vecka: Skapa starkare inre motivation.

CARL LINDEBORG
Arbetar som föreläsare, utbildare och coach inom ledarskap, hälsa och personlig utveckling i det egna företaget Energize, energize.nu. Carl Lindeborg är civilekonom, advanced personal trainer och utbildad i mental träning. Tidigare har han arbetat som managementkonsult vid McKinsey & Co.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets