Calmfors: Finansministern riskerar trovärdigheten

Finansminister Magdalena Andersson manipulerar med utgiftstaket och riskerar därigenom trovärdigheten för svensk finanspolitik. Det uppger Lars Calmfors, ordförande för arbetsmarknadsekonomiska rådet och tidigare ordförande för finanspolitiska rådet, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Han är dessutom kritisk mot finansministerns planerade underskott i statens finanser minst till och med år 2019.

”Det är en sak att statens finanser går back när det rådde lågkonjunktur. Men om vi inte ens når balans under högkonjunktur, hur ska vi då nå balans när ekonomin viker nedåt igen?”, kommenterar han och tillägger att det är förödande för trovärdigheten och för svensk budgetdisciplin.

Calmfors anser också att det behövs låga löner för de lägst utbildade för att minska arbetslösheten.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.