Carnegie slaktar riktkursen för Pandora

Carnegie sänker riktkursen för Pandora till 200 danska kronor från 325 danska kronor.

I en majoritet av Pandoras butiker krymper nu försäljningen, enligt Carnegies återkommande återförsäljarenkät, denna gång för det första kvartalet 2019.

Försämringarna tycks enligt Carnegie ske oberoende av region och tecknen på strukturella svårigheter för Pandora är enligt investmentbanken många: färre kunder i butikerna, sjunkande genomsnittligt transaktionsvärde, färre berlocker per sålt armband, lägre värde av varumärket samt marknadsföringskampanjer som misslyckats med att locka kunderna.

Problemets kärna verkar enligt Carnegies analys, som släpptes på tisdagen, vara själva produkten, i kombination med alltför många butiker och mättade marknader.

“Det gör Pandora till en aktie att enbart köpa på fakta, inte på förhoppningar”, skriver banken och konstaterar att rekommendationen baserat på fakta är ett tydligt sälj.

Carnegie pekar även på en rad andra negativa faktorer, bland annat data från e-handelsplatsen T-mall indikerar att intäkterna i Kina är under press.

Carnegie har sänkt vinstestimaten kraftigt: med 10 procent för 2019, med 26 procent för 2020 och med 34 procent för 2021.

“Baserat på våra lägre estimat har vi sänkt vår riktkurs till 200 danska kronor (325)”, skriver Carnegie.

Pandora backar i Köpenhamn och var vid 9.30-tiden ned nära 4 procent till 278:60 danska kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här