Chefsekonom: Det kan bli värre i USA
De finansiella marknaderna präglades av riskaversion under dagen, drivet av oro för tillväxten i Kina efter nya tecken på inbromsning. Svagare inköpschefsindex från USA bidrog inte heller till att förbättra riskviljan i marknaderna.
På valutamarknaden försvagades dollarn generellt, vilket varit vanligt i linje med riskaversion den senaste tiden, samtidigt som de europeiska utfallen för inköpschefsindex var stabila i jämförelse med förväntningarna och de preliminära nivåerna för augusti.
USA:s inköpschefsindex för tillverkningssektorn, ISM, sjönk till 51,1 i augusti, vilket var svagare än väntade 52,6 och innebar den lägsta nivån på över två år.
“ISM fångade inte de senaste nedgångarna på börserna och marknadsvolatiliteten. Siffran för september kan hamna under 50 efter förhöjd finansmarknadsoro”, kommenterar Deutsche Banks chefsekonom för USA, Joseph LaVorgna, efter statistiken.
“Nedgången leddes av undersökningens komponenter som tenderar att vara mest indikativa för den framtida aktiviteten”, kommenterar Barclays Capital.
Motsvarande index från Markit kom in som väntat och i stort sett i linje med det preliminära utfallet. Bygginvesteringarna i USA var strax starkare än väntat för juli och juni månads utfall reviderades upp.
Under förmiddagen inkom inköpschefsindex från EMU i huvudsak enligt förväntan och föregående månads utfall, trots ett flertal nedslående PMI från euroområdet under morgonen. Både Italiens, Frankrikes och Spaniens sjönk i augusti jämfört med juli. Tysklands inköpschefsindex steg dock till 53,3 mot väntade 53,2 och föregående månads 51,8.
Arbetslösheten i EMU sjönk till den lägsta nivån sedan februari 2012, till 10,9 procent i juli mot väntade 11,1 procent. Även arbetslösheten i Italien sjönk, med en halv procentenhet till 12,0 procent, medan den tyska låg kvar vid 6,4 procent.
Vidare steg Italiens BNP med 0,7 procent i årstakt under årets andra kvartal enligt reviderade siffror, mot preliminära +0,5 procent.
Det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn sjönk från 55,2 till 53,2 i augusti, vilket var svagare än väntade 54,6 enligt SIX News analytikerenkät. Nordea noterar att indexet har legat mellan 52 och 55 under det senaste året.
“Data har uppvisat vissa tecken på återhämtning under de senaste månaderna, men produktionstrenden är fortsatt matt. Dagens inköpschefsindex pekar på att en tydlig återhämtning i tillverkningssektorn fortfarande återstår att skönjas”, kommenterade Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea Markets.
Den norska kronan tyngdes av ett oväntat svagt norskt inköpschefsindex som är nere på nivån 43,3 och därmed klart under 50-strecket som markerar skillnaden mellan expansion och tillbakagång. Den norska kronan är nu inte långt ifrån paritet mot den svenska. Danskt dito steg samtidigt till 61,7 från 54,4 månaden innan.
Japans inköpschefsindex ökade till 51,7 samtidigt som den kinesiska officiella motsvarigheten sjönk till 49,7 i augusti, från 50,0 månaden innan. Kinas regering uppges under dagen ha lättat på kraven för investeringar i fasta tillgångar, inklusive sänkningar av kapitalkraven.
Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har under dagen uppgett att den globala ekonomiska tillväxten sannolikt är svagare än vad IMF tidigare trott, och uppmanat tillväxtländer till vaksamhet för att “kunna hantera eventuella spridningseffekter från inbromsningen i Kina och en global finansiell åtstramning”.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.