Chefsekonom: Räntevapnet är helt värdelöst

Erik Pensers chefsekonom Sven-Arne Svensson anser att Riksbankens räntesänkningar inte har någon som helst effekt på KPI-utvecklingen.

Erik Penser Bankaktiebolag bedömer att inflationen har bottnat ur under sommaren och att årstakten kommer att ligga på +0,8 procent i december, mot -0,1 procent i juli, med en risk för en viss nedgång i augusti på grund av dagens låga oljepriser.

Något högre löneökningar och att kronförsvagningen slår igenom på importpriserna väntas också bidra på uppsidan framöver, liksom att föregående års oljeprisnedgångar faller ur jämförelsetalen.

Reporäntan väntas höjas successivt men ändå ligga kvar vid -0,1 procent i slutet av 2016. I prognosen ligger en viss chans för att Riksbanken vidtar ytterligare åtgärder för att parera en eventuell kronförstärkning. Erik Pensers chefsekonom Sven-Arne Svensson, som själv har arbetat på Riksbanken, är dock inte övertygad om att räntesänkningar är det effektivaste för att få upp KPI.

“Jag ju tror inte att räntevapnet är det rätta om man tycker att inflationen ska upp mot 2 procent, vilket jag anser är ganska tveksamt i dagens läge”, säger Svensson vid presentationen av Pensers konjunkturprognos.

När Riksbanken började sänka räntan, i december 2011, låg inflationen på +2,3 procent, och därefter har inflationen sjunkit till -0,1 procent – “däremot har man fått upp bostadsrätt- och småhuspriserna till en årstakt till 18 respektive 15,5 procent”, konstaterar Svensson.

“Så tvärtom vad både en del ekonomer och andra tycker så anser jag att räntevapnet är alldeles helt värdelöst om man ska påverka KPI”, tillägger han.

“Om man anser att få upp inflationen till 2 procent är det enda viktiga med den ekonomiska politiken och struntar i allt annat, då ska man höja räntan kraftigt, för räntan är med i konsumentpriskorgen”, resonerar chefsekonomen.

KPIF, som räknar bort Riksbankens räntesänkningar från ekvationen, låg i juli en procentenhet högre än KPI, vid +0,9 procent.

“Ibland låter det som att vi kan strunta i allt annat förutom inflationen. Inflationen kanske är bra men inte under alla omständigheter, det beror på vad som påverkar”, säger Svensson. Exempelvis har den regniga sommaren bidragit till att energipriserna tyngt ned KPI i juli, noterar han.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF