Dagens börsvinnare

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsätter att handlas på högre nivåer på onsdagen med bidrag av ljusare utsikter för Grekland. Eniro rusar på börsen och Lexington gör en stark aktiedebut.

SIX Generalindex var klockan 15.15 upp 1,0 procent till 514 medan OMXS30-index ökade 0,9 procent till 1.646. Omsättningen var 9,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

En viss optimism kunde skönjas på marknaden i spåren av potentiella lösningar kring Greklands skuldfinansiering. På fredagen har Euroområdets finansministrar preliminärt schemalagt ett möte för att diskutera en förlängning av Greklands räddningsprogram. Men de kommer endast att mötas om Grekland avger en ”trovärdigt formulerad begäran” om en förlängning, skriver Dow Jones Newswires.

Eniros styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer flaggade i går upp för ett dubblerat innehav i bolaget och sade i dag till SIX News att köpet visar på ambitionen att vända på Eniros negativa utveckling. Aktien rusade på börsen och handlades upp 13,6 procent.

Kläd- och hemtextilbolaget Lexington fick en urstark börspremiär där aktien handlades upp med 57,5 procent till 63 kronor på eftermiddagen. Introduktionskursen var 40 kronor och erbjudandet hade övertecknats hela 21 gånger.

Fram till eftermiddagen bjöds marknaden på en rad delårsrapporter.

Tobaksbolaget Swedish Match rapporterade på morgonen ett resultat i linje med förväntningarna för det fjärde kvartalet. Försäljningen var högre än väntat men samtidigt meddelade bolaget att en minskad tillväxttakt syns på snusmarknaden i Sverige och Norge och att bolaget fortsätter att förlora marknadsandelar i Norge. Aktien var ned 5,9 procent.

Proffice lyfte sitt resultat i det fjärde kvartalet och styrelsen föreslår att helårets utdelning höjs med 50 procent till 0,90 kronor per aktie. Även fastighetsbolaget Platzer meddelade högre utdelning och växande resultat. Aktierna var upp med 7,4 respektive 3,9 procent.

Efter lunchtid redovisade Wallenstam ett förvaltningsresultat över konsensusförväntningarna samt en höjd utdelning. I delårsrapporten skrev Wallenstam att de hade per bokslutsdagen ”drygt 1.600” lägenheter i produktion och ser möjligheter att genom projektverksamheten hålla en investeringsnivå om 2 till 3 miljarder kronor årligen framöver. Aktien handlades upp 1,2 procent.

Fastighetsbolaget Balder kom in med en stark rapport där förvaltningsresultatet var nära 50 procent över analytikernas förväntan. Balders vd och största ägare Erik Selin belyste i dagens bokslutsrapport att många intressebolag har hållit en hög aktivitet under 2014 samt att Selin att Centur, med 2014 års stora förvärv, har ”bäddat för intressanta investeringsmöjligheter under lång tid framöver”. Aktien steg 4,1 procent.

Bland övriga bolagsrapportörer redovisade Oscar Properties något starkare resultat före skatt jämfört med fjolårets bokslut. Aktien steg 0,4 procent. Havsfruns rapportbesked visade lägre siffror än föregående års kvartalsrapport men var trots det upp 1,4 procent.

Mjukvarubolaget Vitec mer än fördubblade vinsten i kvartalet, hade högre omsättning och avser att höja utdelningen. Aktien tog fart och steg hela 14 procent. Klädbolaget Odd Molly visade nollresultat och lyfte 9,8 procent. Neurovive gick åt motsatt håll och backade 5,5 procent efter att ha rapporterat växande förluster.

I nyhetsflödet meddelades det att Skanska fått en stororder värd 3,7 miljarder kronor för att bygga AstraZenecas huvudkontor i Storbritannien. Aktien sågs 1,4 procent högre.

Mycronic har fått en order på två maskritare från en befintlig kund i Asien. Vd Lena Olving har också köpt 5.000 aktier i bolaget. Aktien fortsatte att skjutas upp högre, denna gång med 5,8 procent.

På eftermiddagen meddelade Lifco att de förvärvar Rapid Granulator, en tillverkare av granuleringskvarnar för produktionsspill i plast. Aktien var upp 2,2 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets