Ränta
Danske: Då sänker Riksbanken räntan

Banken tror nu på att reporäntan sänks tillbaka till -0,50 procent i början av 2020.
Det framgår av en analys från banken på fredagen.
Danske Bank konstaterar att utvecklingen sedan det senaste räntemötet i juli inte har gått Riksbankens väg och att prognoserna då visat sig vara för optimistiska.
De globala utsikterna ter sig “som ett minfält av förhöjda ekonomiska risker”, med upptrappad handelskonflikt mellan USA och Kina, ökad sannolikhet för hård brexit och en tysk ekonomi som drar med sig euroområdet ner i recession. Riksbanken väntas därför dra ned sin internationella prognos.
På hemmaplan ser det heller inte så muntert ut. BNP-tillväxten under det andra kvartalet blev bara 1,4 procent i årstakt, svagare än Riksbankens bedömning på 1,8 procent. Samtidigt har SCB:s AKU-statistik för juni och juli visat på en betydligt svagare arbetsmarknad än vad Riksbanken räknat med. Även ett flertal andra indikatorer, som kraftigt fallande övertidsuttag och utannonserade nya jobb, pekar mot en svagare arbetsmarknad.
Inflationen har visserligen varit högre än Riksbankens prognos, men såväl KPIF som underliggande KPIF exklusive energi ligger under målet och trenden pekar om något ner. Dessutom faller inflationsförväntningarna på bred front och är även de under Riksbankens mål på 2 procent.
Vidare har såväl globala som svenska marknadsräntor fallit till historiska rekordlåga nivåer. Federal Reserve sänkte styrräntan i juli och marknaden förväntar sig fler sänkningar, samtidigt som ECB har signalerat kraftfulla åtgärder inom kort.
“Mot denna bakgrund bedömer vi att Riksbanken har varit för optimistisk och mestadels ligger för högt i sina prognoser. Vi räknar därför med att Riksbanken skjuter på sin reporäntebana vid det kommande septembermötet så att tidpunkten för den första höjningen förskjuts 1-2 kvartal framåt i tiden. Själva bedömer vi att detta inte är tillräckligt utan att Riksbanken tvingas till reträtt och sänka reporäntan tillbaka till -0.5 procent i början av 2020”, skriver Danske Bank.
De ser samtidigt inte att Riksbanken kommer att ändra sina planerade köp av statsobligationer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.