Därför borde Lifcoaktien stiga 2 procent

BÖRSSPANING Lifco-aktien faller tungt efter att vd Fredrik Karlsson fått sparken. Men borde inte aktien stiga?

Förvärvsmaskinen Lifco faller tungt på torsdagen, minus 8 procent i skrivande stund, sedan vd Fredrik Karlsson fått sparken av huvudägaren Carl Bennet.

Kursfallet ska ses i ljuset av att Fredrik Karlsson gjort ett utmärkt jobb på Lifco, vars aktie sedan återkomsten till börsen hösten 2014 stigit med nästan 320 procent, räknat från introduktionskursen på 93 kronor till gårdagens stängning.

Under 2017 uppgick Fredrik Karlssons totala ersättning till 53,4 miljoner kronor, enligt bolagets årsredovisning. Det gör honom till en mycket välbetald börs-vd, i synnerhet i relation till bolagets storlek. Lifcos börsvärde är omkring 30 miljarder kronor.

Investerarna fruktar nu att Lifco med en ny vd inte ska kunna matcha den fina utvecklingen under Fredrik Karlssons tid vid rodret. Samtidigt går det faktiskt att argumentera för att aktien borde stiga en dag som denna.

Nästa vd kommer knappast att få en lön i närheten av Fredrik Karlssons nivåer. Ponera att nästa vd får nöja sig med totalt 15 miljoner kronor, också det en mycket bra nivå. Då sparar Lifco omkring 38 miljoner kronor per år på vd:s ersättning. Efter skatt motsvarar det cirka 30 miljoner.

Lifco-aktien handlas till omkring p/e 25 på börsen, så besparingen borde ge en effekt om 750 miljoner kronor på börsvärdet. Det motsvarar en kursuppgång på drygt 2 procent.

Uppenbart är dock att marknaden är mer orolig över vad stjärn-vdn:s hastiga exit kan betyda för Lifco framöver, än den gläds över de potentiella besparingarna bolaget kan göra på hans sorti.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets