Därför faller börsen
Efter ett flertal svaga besked de senaste månaderna är förväntningarna begränsade. Enligt Bloombergs prognosenkät väntar sig analytikerna att sysselsättning har ökat med 23.000 personer.
– Det är den lägsta konsensussiffran på länge och det har varit en negativ trend vad gäller de sysselsättningssiffrorna ett bra tag nu. Vi vet också att när det väl vänder från en bra arbetsmarknad till en sämre går det väldigt fort. Ytterligare ett argument för att det kommer att vara en svag siffra är att det i Beige Book, som kom ut i veckan, stod att arbetsmarknadsförhållandena håller på att avmattas, säger Henrik Degrér, analytiker på SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.
Samtidigt menar Henrik Degrér att den nuvarande situationen har liknelser med i slutet på januari då Federal Reserve vid ett extrainsatt möte sänkte Fed fundsräntan med 75 punkter.
– Det som Fed hänvisade till vid förra mellanmötessänkningen var husmarknad och arbetsmarknad. Det gör att dagens siffra kan få stor betydelse för hur Fed agerar och vad gäller husmarknaden ser den fortfarande riktigt dålig ut. Mycket av anledningen till den sänkningen var också vad de då hittade i Beige Book och den senaste Beige Booken var en ännu dystrare läsning, säger han.
Klockan 13.15 var OMXS30 1,4 procent lägre till noteringen 925,4. Omsättningen uppgick till 8,8 miljarder kronor.
Bankerna tyngde på nedsidan med SEB A i spetsen som föll med 3,5 procent till 152:50 kronor. Även Nordea gick svagt med en nedgång på 1,7 procent till 88:90 kronor och SHB A tappade 2,1 procent till 163 kronor.
Utvecklingen för finanssektorn var liknade i övriga Europa och kom dels av att Carlyle Capital, en fond som drivs av riskkapitalbolaget Carlyle Group, spett på finansoron efter att bolaget meddelat att det fått nya “substantiella” krav på att klara långivarnas säkerhetskrav för sin portfölj värd runt 21,7 miljarder dollar.
Carlyle Capitals portfölj som består olika derivat mot räntemarknaden har haft en mycket hög skuldsättning. Det förvaltade kapitalet uppgår endast till 670 miljoner dollar och är därmed belånad kring 32 gånger. Fonden som är listad i Amsterdam och rasade nära 60 procent under torsdagen handelsstoppades innan öppning nu på fredagsmorgonen.
Gruvbolagen hade det tungt. Lundin Mining var 3,9 procent lägre till 49 kronor och Boliden tappade 3,3 procent till 66:75 kronor. Även där var utvecklingen liknande på de europeiska börserna. Bland annat backade världens största gruvbolag, BHP Billiton, 4,5 procent i Frankfurt i den allmänna konjunkturoron.
SSAB A sjönk med 3,5 procent till 178 kronor. Den tyska branschkollegan Thyssenkrupp föll med 3,7 procent efter att Merrill Lynch dragit ner sitt resultatestimat med 17 procent efter högre järn och kolpriser.
Mot strömmen gick Stora Enso R som steg med 4,2 procent till 80:25 kronor. UPM Kymmene var samtidigt upp med 2,6 procent på en fallande Helsingforsbörs.
– Det florerar rykten på marknaden att Stora Enso och UPM Kymmene ska gå samman, och det är det som driver kurserna i båda bolagen, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Nyhetsbyrån Direkt
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.