Därför rasar Hexagon
Hexagon, som vinstvarnade i tisdags, verkar vara aktien utan botten just nu. Torsdagens nedgång på kring 15 procent under förhållandevis hög omsättning innebär att aktien har fallit nära 30 procent bara under veckan.
“Det blir så med högt belånade bolag som kommer med vinstvarning”, kommenterar en analytiker för Nyhetsbyrån Direkt.
Hexagons skuldsättning har under hösten utvecklats till en riktig börda, mycke t på grund av att schweizerfrancen har vunnit mark gentemot kronan. Den av valuta uppblåsta skuldsättningen i kombination med fallande lönsamhet gör att allt pekar på att Hexagon kommer att bryta mot konventanterna, det vill säga reglerna för villkoren i upplåningen.
“De analytiker som kör uppdateringar fortsätter och stampa på aktien. Ingen vågar gå emot de här valutarörelserna. Visst, bolaget kommer att bryta kovenanterna och det kommer att kosta, men det känns mer som att det är ett tillfälligt tema än något fundamentalt och långsiktigt”, tycker en andra analytiker som menar att fallet i aktien har blivit för djupt.
Han tror att straffet för kovenentbrottet kommer att ligga på kring ett räntepåslag på mellan 20 till 50 punkter. I värsta fall kommer det enligt analytikern hamna på 100 punkter vilket skulle betyda 100 miljoner kronor i högre räntekostnader på årsbasis för Hexagon.
“Man ska samtidigt komma ihåg att deras referensräntor har fallit med ett par hundra punkter under november och december. Så om bolaget måste betala extra kan nivån ändå bli densamma som i somras”, säger den första analytikern.
De båda analytikerna har svårt att se vad som skulle kunna vända utvecklingen för aktien på kort sikt. Första halvåret blir tufft för bolaget, därom råder ingen tvekan. Möjligen kan de stora stimulanspaketen världen över även stimulera köp av Hexagon. Men om paketen blir försenade finns det en risk på nedsidan även här, varnar en av analytikerna.
“Hexagon har varit en tillväxtaktie och har därför handlats på hyggliga multiplar. När den organiska tillväxten riskerar att bli negativ som i år blir det ett helt annat läge. Tillväxtbolag har ju mycket av värdet i framtiden och om det börjar smälta bort så vågar man inte ta i den”, resonerar en av analytikerna vidare.
En annan stötesten för Hexagon är bolagets stora goodwill-post. När Direkt pratade med vd Ola Rollén i tisdags sade han att bolaget inte har något problem med sin goodwill eftersom avkastningen från de köpta bolagen fortfarande är god.
En av analytikerna tror emellertid att det kan bli tal om nedskrivningar i vissa mindre bolag som Hexagon förvärvat, men då kommer det också handla om mindre belopp. Samtidigt framhåller han att Hexagon inte är ensamt, det finns många fler bolag med stora goodwill-poster i balansräkningen. Fenomenet kan slå brett de kommande åren.
“Vi har haft fyra år med IFRS och under den tiden har det inte gjorts några goodwillavskrivningar. Detta blir den första riktiga lågkonjunkturen och det kommer att bli ett rejält test för hela tankegången att man inte ska skriva av goodwill kontinuerligt”, reflekterar en av analytikerna.
Hexagon hade med en timme kvar av handeln i Stockholm handlats ned nästan 14 procent till 31 kronor. Man får gå tillbaka till årsskiftet 2003/2004 för att hitta liknande nivåer. Aktien har fallit 73 procent senaste året.
“Ska man se krasst på det så har man som investerare flera tusen aktier att stoppa in pengarna i. Om man då känner man sig osäker på Hexagon, där stor andel av omsättning kommer från bygg och så vidare, skippar man hellre den och tar något annat”, sammanfattar en av analytikerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.