Därför ska kronan stärkas

Den svenska kronan väntas bli starkare i år och nästa år. Den bedömningen gör analytikerna på storbanken SEB.

Ökad riskaptit kommer att säkra ytterligare förstärkning i skandinaviska valutor och råvaruvalutor, och kronan väntas stärkas till 9:75 mot euron under fjärde kvartalet i år. Dollarn bör troligen få ökad dragkraft mot euron även om en rörelse mot 1:45 ser mycket sannolik ut på kort sikt. Carryhandel ökar samtidigt i betydelse igen, liksom värderingen utifrån ekonomiska fundamenta i takt med att valutorna fortsätter normalisera rörelserna efter Lehman-kraschen.

Det skriver SEB i sin senaste Currency Strategy.

SEB noterar att riskaptiten och aktiemarknaderna under de senaste månaderna har visat ett imponerande rally drivet av en icke tidigare skådad expansiv finans- och penningpolitik och snabbt förbättrade ledande indikatorer. Mått på aktiviteten i den reala ekonomin har också börjat förbättras och produktionen väntas stiga.

“På kort sikt är vi relativt säkra på att reala data kommer att fortsätta förbättras, och hjälpa till att behålla en hög riskaptit och gradvis återintroducera carry som en drivkraft för en del valutor”, skriver SEB.

SEB spår att den ekonomiska tillväxten återhämtar sig kraftigt under andra halvan av 2009, och USA väntas leda vägen. Utsikterna för 2010 är fortsatt osäkra, men SEB spår en något långsammare återhämtning än normalt där Europa släpar efter USA. Japan väntas bli G3:s största förlorare, vilket kommer att tynga yenen. De bästa nyheterna kommer från tillväxtmarknaderna där en tillväxt över trend förväntas för flera stora länder, inklusive Kina och Brasilien.

Starka indikatorer, tillsammans med löften från centralbanker om att hålla räntorna låga under en längre tid, är positivt för riskaptiten. Men då data förbättras så kommer länder utanför G3 nästan säkert att inta en åtstramande bias, och gradvisa räntehöjningar från centralbankerna i Norge och Australien mot slutet av året väntas stödja deras valutor.

SEB konstaterar också en kraftig förbättring i USA:s bytesbalansunderskott i denna fas i konjunkturcykeln ger betydande stöd åt dollarn mot signifikanta nedåtrisker. Valutan brukar stärkas något då USA leder världen ut ur recession med dess förbättrade underskott. USA har heller inte haft några problem med att finansiera sina tvåsiffriga underskott, trots riskpremierna som åtföljer dollarn.

“Vi förväntar oss fortsatt att dollarn har bra stöd gentemot de flesta G10-länderna”, skriver SEB.

SEB ser några trender framöver, där dollarn kommer att få ökad dragkraft från de förbättrade konjunkturutsikterna (och bland annat stärkas till 1:35 mot euron under första kvartalet 2010), att hög riskaptit ökar efterfrågan på råvaror och sammanhängande valutor (särskilt australiendollarn och norska kronor), att skandinaviska valutor förblir undervärderade och kommer att fortsätta att stärkas, att centralbankerna kommer att börja divergera och där höjningar stödjer respektive valutor då carryhandel blir på modet igen, samt att tillväxtmarknaderna kommer att fortsätta att överträffa andra.

Vad gäller den svenska kronan konstaterar SEB att den har återhämtat det mesta av sin tidigare försvagning på grund av den snabba förbättringen i global riskaptit, ledande indikatorer och minskad risk för devalvering i Baltikum.

“Vi förväntar oss att valutan fortsätter att stärkas under resten av året mot sitt långsiktiga jämviktsläge”, skriver SEB.

SEB spår att EUR/SEK handlas på 9:75 i slutet av fjärde kvartalet och 9:70 första kvartalet 2010. Motsvarande prognoser för USD/SEK är 6:96 och 7:19.

SEB konstaterar att Riksbanken redan har sänkt räntan till nästan noll. Dessutom förefaller Riksbanken, trots klara tecken på ekonomisk förbättring, beslutsam om att hålla räntan låg under en lång tid. Självklart är deras expansiva penningpolitik betingad av fortsatt låg förväntad inflation.

Sammantaget, givet inflationsrisker på uppsidan och att räntan bara kan gå i en riktning framöver, så förväntar sig SEB inte några negativa effekter på kronan från penningpolitiken under kommande månader.

Vad gäller de ekonomiska fundamenta så brukar den exportberoende svenska ekonomin visa både större och snabbare fluktuationer i konjunkturcykeln än euroområdet. Då tillväxtförväntningarna har förbättrats betydligt i år så har kronan reagerat i enlighet med det.

“Vi spår ytterligare förstärkning under kommande månader. Dessutom kommer tillväxtprognoserna för nästa år sannolikt att revideras upp. Vi har också sett tidiga tecken på en förbättring i den klena exportsektorn, om än från låga nivåer. Vi förväntar oss att förbättringen i både svenska och internationella fundamenta fortsätter att stödja kronan”, skriver SEB.

SEB konstaterar också att den underliggande flödessituationen, med förbättrad export, liksom tekniska faktorer, som brytandet av 135-nivån i TCW-index, gynnar kronan kommande månader.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.