De är riksdagens största aktieägare – klimatskeptiker äger oljebolag

Sverigedemokraten Mattias Bäckström Johansson är riksdagens störstas aktieräv och partikamraten Elsa Widding, som nyligen sa att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd, sticker ut med flera innehav i oljebolag, visar Affärsvärldens kartläggning. Investor, Astra Zeneca och SBB hör till de folkvaldas favoritaktier.
De är riksdagens största aktieägare – klimatskeptiker äger oljebolag - aktieinnehav-riksdagen
Elsa Widding (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: TT och Riksdagen

Moderaten Johan Forssell var fram till nyligen riksdagens största aktieräv. Men efter att han lämnat riksdagsplatsen för en ministerpost är det en sverigedemokrat som toppar listan. Mattias Bäckström Johansson, som är energi- och näringspolitisk talesperson för SD, är den som har rapporterat in flest aktieinnehav, visar Affärsvärldens genomgång.

Topp 3 efter aktieinnehav

1. Mattias Bäckström Johansson (SD) – 23 aktier
2. Camilla Brunsberg (M) – 21 aktier
3. Oscar Sjöstedt (SD) – 20 aktier

Mattias Bäckström Johansson har rapporterat in 23 aktieinnehav i börsnoterade bolag. Bland dem Investor, som är den riksdagens populäraste aktie, småspararfavoriten SBB och spelbolag som Kindred.

Ett fåtal med större portföljer

Talmannen Andreas Norlén äger aktier i Latour. Foto: Tim Aro/TT

De allra flesta riksdagsledamöter har dock inte rapporterat in några aktieinnehav. 37 av riksdagens 349 ledamöter har anmält aktieägande. Några riksdagsersättare saknas, då de har mer tid på sig att rapportera in innehav, uppger Riksdagsförvaltningen.

Till skillnad från statsråden behöver dock riksdagens ledamöter endast rapportera in innehav som överstiger två prisbasbelopp (totalt 96 600 kronor). Betydligt fler kan med andra ord äga aktier, men till ett värde som understiger 96 600 kronor per innehav. Kvarstår gör dock att en väldigt liten del av de folkvalda investerar i det svenska näringslivet i någon större omfattning.

Flest aktieägare i SD

Flest aktieägare finns i Sverigedemokraterna, där elva ledamöter rapporterat in innehav, följt av Moderaterna och Socialdemokraterna på delad andra plats med åtta ledamöter vardera. Bland Kristdemokraternas och Vänsterpartiets ledamöter har inga rapporterat in aktieinnehav i börsbolag.

I toppen bland innehaven finns, förutom Investor, andra svenska storbolag som Astra Zeneca, Nordea, Volvo och Atlas Copco. Till ovanligheterna hör investeringar i branscher som kan uppfattas som kontroversiella. Noterbart är att ingen ledamot äger aktier i SAAB. Vid sidan om Mattias Bäckström Johansson är det bara ett fåtal ledamöter som investerat i spelbolag. Och två ledamöter äger oljebolag.

Olja i talarstolen och portföljen

Sverigedemokraten Elsa Widding, som väckte stor uppmärksamhet nyligen för sin hållning i klimatfrågan, sticker ut i sammanhanget. Hon har anmält tre innehav, varav två är oljebolagen Africa Oil och International Petroleum.

”Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd”, sa hon i sin första riksdagsdebatt, och fortsatte sitt anförande om oljekraftverk:

”Fru talman, är det dåligt att starta upp ett oljekraftverk i Sverige? Självklart är det bra för dem som slipper frysa ihjäl i vinter, men hur ser klimatet på saken? Inte nödvändigtvis dåligt”, sa Elsa Widding och lade till att vi då slipper import av kolkraft som är värre för klimatet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.