De arga medborgarnas stad

Framsteg på det tekniska området gör att protektionism och nationalism växer i västvärlden. Men för den yngre generationen är den globaliseade världen en självklarhet.

Paris är Europas mest älskade stad, centrum för konst, mode och matkultur. Varannan person man möter på de breda boulevard­erna i huvudstaden är nog turist. Att gatorna byggdes så breda av arkitekten Haussmann berodde bland annat på att militärer skulle kunna ta sig fram. Paris har ju varit medborgar­upprorens huvudstad. Radikala borgare, studenter och bönder försökte med jämna mellanrum bygga barrikader.

Om det var detta eller Georges-Eugène Haussmanns skapande fantasi som också gjorde Paris till världens mest promenadvänliga stad är svårt att säga. Man slås överallt av både det stora ­serviceutbudet och framkomligheten. Ett ­annat kännetecken för Paris är de vackra husen med våningar som har så högt till tak att de har kunnat bibehållas och anpassas till ständigt nya användningar. Stockholmarna vet en del om detta, ­eftersom stora centrala delar byggdes med Lindhagenplanen, inspirerad av Paris.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco