De stora vinnarna
De riktiga elefanterna bland riskkapitalbolagen är de stora så kallade private equity-bolagen, de som främst sysslar med att köpa ut företag från börsen eller från stora koncerner. Någon brist på kapital till den här delen av riskkapitalbranschen har inte synts till ännu. En av Europas största spelare, Industri Kapital, stängde i januari sin senaste fond på 19 miljarder kronor, EQT håller på att stänga en fond på runt 18 miljarder och Nordic Capital har tagit in sju nya miljarder.
I den här verksamheten handlar också investeringarna om helt andra belopp än för de riskkapitalbolag som går in i företags uppbyggnadsskeden. Genom att till stor del lånefinansiera affärerna skapas en betydande hävstång (samtidigt som risken naturligtvis ökar).
Industri Kapitals utköp av Alfa Laval från Tetra Laval förra sommaren låg troligen på närmare 15 miljarder kronor och var en av de största utköpsaffärerna i Europa. De stora aktörerna i Sverige – som också omfattar EQT, Nordic Capital, Segulah och Ratos – har alla kapacitet för affärer i mångmiljardklassen.
»Större affärer«
»De tillgängliga fonderade medlen har ökat ordentligt bland private equity-bolagen i Europa och det här möjliggör en del större affärer«, säger Björn Savén, VD på Industri Kapital. Savén anser att branschen nu definitivt spräckt tiomiljarders-vallen. Industri Kapital gör i år två till tre affärer i Sverige, vilket är rätt normalt för bolaget som totalt gör cirka sex affärer per år runt om i Europa.
Så längre trenden på börsen är nedåt håller troligen de stora investeringsbolagen nere aktiviteten. Men samtidigt ser riskkapitalisterna intressanta möjligheter på de lägre värderingsnivåerna. Gabriel Urwitz på Segulah tycker att undervärderade medelstora verkstadsbolag med starka kassaflöden är särskilt intressanta.
Möjligheterna för investeringsbolagen att komma över bra företag har också ökat de senaste åren. Ett skäl till det är att börshandeln koncentrerats till de största bolagen, något som har gjort en notering mindre attraktiv för medelstora bolag i den traditionella industrin.
De stora investeringsbolagen arbetar oftast långsiktigt, innehaven behålls under flera år, och mycket aktivt med de bolag som förvärvas. Ofta görs strukturaffärer, som ökar det köpta bolagets storlek och som gör det mer slagkraftigt vid en senare börsintroduktion.
För de lite större affärerna är marknaden för private equity i sanning europeisk. Ett exempel på det är en affär nyligen där Ericsson sålde en del av Ericsson Enterprise till det brittiska riskkapitalbolaget Apax, trots att flera svenska konkurrenter visade intresse.
Förutom utköp från börsen av traditionella bolag med bra kassaflöden tror flera aktörer på marknaden att det kommer att dyka upp utköp av nedvärderade bolag inom IT-sektorn. Nyligen köpte Nordic Capital gamla Guide från Framfab. Det kan bli mer av den varan.
Tekniksatsningar
Mellan 20 och 40 procent av Nordic Capitals nya fond på sju miljarder ska investeras inom Time-sektorn (tele, internet, media och underhållning) samt inom läkemedel och bioteknik. Eftersom Nordic Capital lånefinansierar en stor del av köpesumman kan det betyda enskilda affärer på upp till fem miljarder kronor. Tillsammans med andra riskkapitalister kan Nordic Capital göra ännu större affärer – upp till 10-15 miljarder kronor, säger VD Robert Andreen.
Andreen säger att det mycket väl kan bli köp av börsnoterade bolag och att man tillsammans med utländska kollegor ser på en del svenska börsbolag med börsvärde på runt 10-15 miljarder. Ett område kan vara IT-konsulter, dock inte Framfab eller Icon, utan mer traditionella konsultbolag. Men just nu är det fel tidpunkt, enligt Andreen.
»Många mer etablerade bolag kan tyckas billiga jämfört med för ett år sedan. Men lägger du på en (bud)premie på 30 procent så kommer du upp i rätt höga tal. Vi tycker inte att något ser billigt ut på börsen idag. Det är få bolag som går att räkna hem«, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.