Afv rättar: Så fungerar en ”greenshoe”

Carnegie och Swedbank har utnyttjat sin övertilldelningsoption i batteriladdarbolaget CTEK till fullo. Afv uppgav tidigare felaktigt att detta gav dem en vinst på 250 Mkr. Fakta är att rådgivarna inte tjänar något extra på övertilldelningsoptionen.
Carnegie och Swedbank har tjänat ordentligt på övertilldelningsoptionen i börsnoteringen av CTEK.
Foto: TT

Noteringen av batteriladdarbolaget CTEK på Stockholmsbörsen den 24 september blev en succé. De första avsluten gjordes på 175 kr vilket var 150% över teckningskursen 69 kr. I skrivande stund handlas aktien 80% över teckningskursen.

I samband med CTEK:s notering på Stockholmsbörsen beviljades Carnegie och Swedbank en option att förvärva ytterligare nära 4,6 miljoner befintliga aktier i CTEK för att täcka en eventuell övertilldelning. De fick möjlighet att utnyttja detta helt eller delvis inom 30 dagar från första handelsdagen. Med en teckningskurs på 69 kronor var alltså värdet av övertilldelningen 317 Mkr.

I veckan meddelade CTEK i ett pressmeddelande att övertilldelningsoptionen har utnyttjats full ut.

Afv uppgav i en tidigare version av denna artikel att Swedbank och Carnegie därmed hade tjänat en kvarts miljard på att utnyttja tilldelningsoptionen. Det var helt fel, vilket Afv beklagar.

“Det här är oerhört pinsamt och ansvaret ligger på mig som utgivare. Och dessutom var jag förmedlare av den felaktiga uppgiften till kollegor på redaktionen. Ett idiotiskt missförstånd från min sida som jag verkligen beklagar och ber om ursäkt för. Det här var dåligt för läsarna och extra illa gentemot Carnegie och Swedbank”, säger Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson.

Nedan följer en korrekt beskrivning av hur en övertilldelningsoption, även kallat “greenshoe”, fungerar.

Vissa börsnoteringar innefattar en option för rådgivaren/rådgivarna att öka erbjudandet. Det utökade erbjudandet kan bestå av nyemitterade aktier eller befintliga aktier från säljande storägare som utgör ofta 15% av grunderbjudandet men kan också vara en annan nivå. Övertilldelningsoptionen innebär att rådgivarna kan allokera ut fler aktier till investerarna än vad som ryms i grunderbjudandet. Därefter har rådgivarna 30 dagar på sig (i normalfallet) att bestämma i vilken utsträckning övertilldelningsoptionen ska nyttjas. Om börskursen går bra under denna period så nyttjas den normalt i sin helhet. Det var fallet i CTEK men här behövdes inga 30 dagar för att konstatera att det var en lyckad IPO. Om börskursen istället faller under teckningskurs så kan rådgivarna återköpa aktier över marknaden. Dessa stödköp hjälper aktien att hålla en högre nivå än annars. De aktier som rådgivarna köper in kan man sedan “lämna tillbaka” till bolaget/säljarna varpå övertilldelningsoptionen alltså inte nyttjas för dessa aktier.

“Inga prisstabilitetsaktiviteter har genomförts sedan erbjudandet, och med hänsyn till bolagets aktiekursutveckling har Carnegie Investment Bank AB/…/ beslutat att avsluta stabiliseringsperioden”, skriver batteriladdarbolaget i sitt pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.