Defensiv stämning på Stockholmsbörsen

Det rådde defensiv stämning på Stockholmsbörsen under onsdagsförmiddagen, då OMXS30-indexet följde med övriga Europabörser ned.

Konjunkturberoende industribolag fanns i botten av listan medan medicin-, telekom- och konsumentvarubolag fanns i tätposition.

Strax före klockan 12.40 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 1,2 procent till nivån 1.518. Aktier för 9,4 miljarder var då omsatta. På de europeiska handelsplatserna var motsvarande index ner med mellan 1,8 och 2,2 procent.

Bland undantagen i det deppiga sentimentet fanns alltjämt gårdagens vinnare Essity och Astra Zeneca. Hygienbolaget adderade 2,2 procent till gårdagens uppgång på 5,5 procent i spåren av den omvända vinstvarningen delvis till följd av ökad försäljning i spåren av coronabunkring av förbrukningsvaror. Astra Zeneca, som steg över 9 procent på tisdagen efter förra veckans positiva besked om utfallet för Adaura-studien i fas 3 vid behandling av icke-småcellig lungcancer, fortsatte upp 1,2 procent.

Telekombolag som Ericsson och operatörerna Telia och Tele2 syntes också i toppen. Telia stod högst i trion, 1,8 procent upp. Skogsbolaget SCA var, utöver de redan nämnda, enda storbolag som handlades på plus.

Skanska kröp tillbaka under nollstrecket efter en initial uppgång, som kom sig av ett stort avtal om påbörjad byggnation av en ny höghastighetsjärnväg i Storbritannien. Avtalet kommer att läggas till orderingången för det andra kvartalet med 1,12 miljarder brittiska pund, cirka 13,9 miljarder kronor.

DNB Markets har upprepat sina köprekommendationer för storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank samt Nordea inför de kommande delårsrapporterna. Citigroup har dock sänkt sin rekommendation för kvartetten till neutral från köp. Storbankerna fanns på förlorarsidan av indexet tillsammans med industribolag så som Volvo (-3,1 procent), Hexagon (-3,3 procent) och SSAB (-4,1 procent). Även Autoliv, Securitas, Swedbank och Boliden fanns i botten med nedgångar på runt 3 procent.

Clas Ohlson totala försäljning sjönk mer i mars än vad analytikerna i Infronts sammanställning hade väntat sig, och aktien var ner 4 procent.

Samtliga börsens oljebolag sjönk mer än övriga index till följd av fallande oljepriser och en negativ analys från ABG, som sänkte Lundin Energy till behåll från köp. Helgens produktionsminskande åtgärdsavtal från Opec+ räcker inte till för att priset ska hämta sig, enligt investmentbanken.

Miljöteknikbolaget Scandinavian Enviro Systems, kommer att genomföra en riktad nyemission efter vilken däckjätten Michelin blir största ägare med en andel om cirka 20 procent efter att bolagen tecknat strategiskt partneravtal. Aktien handlades upp runt 35 procent.

Carnegies rekommendationshöjning för Boozt till köp från behåll satte fart på aktien, som steg 7 procent.

DNB anser att Scandi Standard har en ”solid” underliggande verksamhet och efter kursfallet i spåren av coronapandemin förtjänar aktien en köprekommendation. Kycklingbolagets aktie steg med 4 procent.

Aktien i MQ handelstoppades kring lunch, efter kursökning på 34,4 procent. Stoppet beror på ännu icke offentliggjord insynsinformation, enligt ett meddelande från börsoperatören Nasdaq.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets